ISLAND NA KORAK OD KATASTROFE! Vulkan samo što nije proradio, ugroženo pola države! Pukotine na putevima, JEZIVI DIM IZLAZI IZ RUPA

Autor:

Svet

15.11.2023

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više desetina hiljada žitelja Grindavika i okolnih mesta već su evakuisani na sigurno

ISLAND NA KORAK OD KATASTROFE! Vulkan samo što nije proradio, ugroženo pola države! Pukotine na putevima, JEZIVI DIM IZLAZI IZ RUPA

Foto: Raul Moreno / SOPA/ Profimedia

Island, ali i ostatak sveta išćekuju vrhunac drame u toj zemlji, budući da je pitanje dana kada će vulkan Fagradalsjfal proraditi i lavom doslovno poplaviti grad Grindavik.

Prizori sa Islanda iz časa u čas šokiraju svet. Svuda oko glavnog grada Rejkjavika popucali su putevi, a iz unutrašnjosti zemlje izlazi jezivi dim koji najavljuje katastrofu.

Više desetina hiljada žitelja Grindavika i okolnih mesta već su evakuisani na sigurno.

 

 

Međutim, stručnjaci ne misle da će erupcija vulkana toliko uzdrmati ne samo Island već i sever Evrope što je viđeno 2010. godine.

- Moguća erupcija koja proizlazi iz trenutnih podrhtavanja tla neće dovesti do poremećaja poput erupcije Ejafjalajekula 2010. godine - rekao je Dejv Mekgarvi, vulkanolog sa Univerziteta u Lankasteru.

- U erupcijama na poluostrvu Rejkjanes dominira proizvodnja bazaltne lave uz tek neznatnu proizvodnju pepela, dok je erupcijom Ejafjalajekula 2010. dominirala proizvodnja pepela - rekao je.

Ocenio je da je vrlo malo verovatno da bi najnovija erupcija mogla da prouzrokuje poremećaj u transatlantskom vazdušnom saobraćaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading