TRAGEDIJA KOD KIPRA: Američki komandosi stradali u tajnoj misiji, 5 žrtava, reakcija Bajdena

Autor: Dejli Mejl

Svet

13.11.2023

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogibija pet vojnika američkih specijalnih snaga u padu helikoptera u Sredozemnom moru poslednja je u nizu tragedija koje su potresle svet u proteklom periodu.

TRAGEDIJA KOD KIPRA: Američki komandosi stradali u tajnoj misiji, 5 žrtava, reakcija Bajdena

Foto: MUP Srbije

Ova vest je još jednom pokazala koliko je posao pripadnika specijalnih snaga rizičan i koliko hrabrosti i požrtvovanosti zahteva.

Prema informacijama, helikopter MH-60 Crni jastreb je bio u misiji dopunjavanja goriva u vazduhu kada je došlo do pada kod obala Kipra u petak uveče. Iako je istraga u toku, za sada nema naznaka da je ovaj incident povezan sa neprijateljskim aktivnostima. Pentagon je već poslao timove komandosa, uključujući Delta snage i SEAL Tim 6, kako bi eventualno učestvovali u spasavanju talaca u Pojasu Gaze.

Helikopter koji je bio u vlasništvu 160. vojnog puka avijacije za specijalne operacije "Noćni stalkeri" prevozio je pripadnike komandosa u tajne napade. U skladu sa politikom ministarstva odbrane, identitet nastradalih vojnika neće biti otkriven do 24 sata nakon što su obavešteni najbliži rođaci.

Evropska komanda Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM) izdala je saopštenje u kojem izražava saučešće porodicama i prijateljima poginulih vojnika. Američki predsednik Džo Bajden takođe se oglasio tim povodom, izrazivši svoju tugu i molitve za porodice i prijatelje nastradalih.

Američki sekretar odbrane Lojd J. Ostin ističe da je ovo još jedan podsetnik na hrabrost i požrtvovanost vojnika koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi obezbedili sigurnost svoje zemlje. EUCOM se sastoji od 65.000 stalnih vojnih osoba, a odgovorna je za američke vojne operacije širom Evrope, delova Azije i Bliskog istoka, Arktika i Atlantskog okeana.

Ova nesreća dogodila se u trenutku kada su dva američka nosača aviona pozicionirana kod obale Izraela kao upozorenje Iranu da se ne meša u sukob između Izraela i Hamasa. Ovo je još jedan pokazatelj napetosti u regionu, ali i potrebe da se sačuva stabilnost u ovom delu sveta.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading