IZRAEL NE MOŽE DA POKORI GAZU: Britanski analitičar upozorava: HAMAS NE MOŽE BITI PORAŽEN, vojnog rešenja NEMA

Autor:

Svet

17.10.2023

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sinoć je upozorio da se nacija približava "sudbonosnom času" sa više od 400.000 izraelskih vojnika koji se sada spremaju za neposrednu invaziju na pojas Gaze.

IZRAEL NE MOŽE DA POKORI GAZU: Britanski analitičar upozorava: HAMAS NE MOŽE BITI PORAŽEN, vojnog rešenja NEMA

Foto: Tanjug/AP

Netanjahuove snage su se već pozicionirale duž granice Gaze sa Izraelom i vežbale za, kako je Izrael rekao, široku kampanju za „rušenje“ Hamasa. 

Ali postoji bojazan da će takva kopnena invazija dovesti do izbijanja borbi od kuće do kuće na ulicama Gaze, gde je 2.750 Palestinaca već ubijeno u izraelskom brutalnom bombardovanju iz vazduha.

Ovde, bivši general-major britanske vojske Čarli Herbert objašnjava kako bi tačno mogao izgledati kopneni napad ID na Pojas Gaze i koliko bi bio efikasan.

Prvo, šta je izraelski vojni cilj? Prema izraelskom ministru odbrane, to je da se "zbriše ova stvar koja se zove Hamas sa lica zemlje". Emotivan jezik, ali ako to malo raspakujemo, koji su potencijalni vojni ciljevi i izazovi za njih?

Urbana područja su najizazovnije okruženje za borbu. Teren favorizuje defanzivca koji je u ovom slučaju Hamas. Bojno polje od 360 stepeni. Nelinearni. Pripremljene odbrambene jake tačke. Unapred planirana područja ubijanja. Dubina. Sveobuhvatna odbrana. Uzajamna podrška. Ovo je noćna mora za napadnu silu. 

Dakle, ID bi stoga više voleo da civilno stanovništvo ode. Ovo im omogućava da iskoriste vojnu prednost – vazdušnu moć i artiljeriju – da unište odbrambene pozicije Hamasa i ofanzivne sposobnosti. 

Ali to jednostavno nije moguće u zagušenom okruženju sa civilima.

Zbog toga će Hamas obeshrabriti stanovništvo od odlaska, efektivno koristeći civile kao živi štit da bi primorao ID da se bori pod nepovoljnim uslovima – ili da nanese užasne nivoe kolateralne štete civilnom stanovništvu, što je ratni zločin sa obe strane. 

Prvi cilj je spasavanje talaca. To nikako nije lako jer će taoci skoro sigurno biti rasuti širom Gaze i jako zaštićeni. 

Ne mogu da predvidim uspešno vojno rešenje ovog cilja. Diplomatija je bolja opcija. 

Drugi cilj je da se uhvati ili ubije političko i vojno vođstvo Hamasa. Ovo je dato. 

Ali opet, ovo neće biti lako u operaciji ograničenog trajanja. I kao što smo više puta videli u poslednje dve decenije, odsecanje glave terorističkog vođstva retko je odlučujuće.

Treći cilj je uništavanje komandne i kontrolne sposobnosti Hamasa. Ovo uvek zvuči lako kao zvuk. U stvarnosti je mnogo teže protiv bilo koje sile koja je vešta u borbi protiv disperzovane, decentralizovane kampanje u stilu „udari i beži“. 

Četvrti cilj je degradiranje logističkih sposobnosti Hamasa i sredstava grupe za vođenje rata. Ovo bi trebalo da bude dovoljno lako da se uradi, privremeno, iako se pokazalo u velikoj meri neostvarivim protiv Hezbolaha 2006. Čak i ako bude uspešno kratkoročno, uticaj će biti samo privremen. 

U međuvremenu, peti cilj je uništenje 'Metroa u Gazi' - izvanrednog lavirinta Hamasovih tunela koji prolaze ispod Gaze. 

Ovo je izvodljivo, s obzirom na dovoljno vremena i ljudstva, ali opet će biti samo privremeno osim ako ID ne planira da okupira Gazu na neodređeno vreme. Malo verovatno. 

Šesti i konačni cilj ID je da odvrati Hezbolah. Ovo bi verovatno trebalo da bude Vojno-strateški cilj broj 1. Niko ne želi da vodi rat na dva fronta, a ne samo Izrael. 

Ako Hezbolah otvori severni front, teško je videti da bi ID u stanju da izdrži veliku operaciju u Gazi.

Mogu li postići ove ciljeve? Verovatno ne u ratu ograničenog trajanja. Rat 2006. je trajao 34 dana, rat 2009. je trajao 22 dana, dok je sukob iz 2014. trajao sedam nedelja. 

Teško je zamisliti da će međunarodna podrška Izraelu opstati, s obzirom na očigledno nepoštovanje ratnih pravila IDF-a 

Nije nerazumno očekivati prekid vatre u roku od mesec ili dva. Šanse su da ID do tada neće postići ni neke od svojih ciljeva, ostavljajući svima da se pitaju o čemu se radi i pitaju ko je zapravo pobedio. Biće to samo još jedna epizoda u neprestanom ciklusu nasilja.

Osim ako, naravno, nema boljeg političkog ishoda ovog rata. Na kraju krajeva, svrha rata je postizanje boljeg mira. Ne postoji vojno rešenje. To je očigledno. 

Hamas neće biti vojno poražen, a čak i ako jesu moguće je da će biti zamenjen nečim sličnim sve dok se ne postigne političko rešenje ciklusa nasilja. Nadajmo se da će to biti uskoro. Jer rat nije rešenje. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading