HAMAS GODINU DANA PLANIRAO MASAKR?: Tajni dokumenti otkrili detalje smrtonosnog napada!

Autor:

Svet

14.10.2023

22:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumente napisane na arapskom sa oznakom "strogo poverljivo" i datumom "oktobar 2022", navodno su pronašli izraelski vojnici u zoni borbenih dejstava.

HAMAS GODINU DANA PLANIRAO MASAKR?: Tajni dokumenti otkrili detalje smrtonosnog napada!

Foto: Tanjug/AP

Militanti Hamasa su možda planirali svoj smrtonosni napad u južnom Izraelu više od godinu dana unapred, pokazuju dokumenti podeljeni za Skaj njuz. Na telima boraca u zoni borbenih dejstava pronađeno je osam stranica sa oznakom „strogo poverljivo“.

Prednja korica paketa dokumenata bila je sa datumom „oktobar 2022.“.

To bi moglo značiti da su planovi već dobro uspostavljeni najmanje 12 meseci pre napada. Dokumente, napisane na arapskom, navodno su pronašli izraelski vojnici i hitne službe.

Oni sugerišu da su militanti Hamasa planirali da gađaju civilno stanovništvo i uzmu taoce.

Skaj njuz je pokazao dokumente stručnjacima za Hamas koji su rekli da su, iako ih je teško potvrditi sa 100 odsto pouzdanošću, verovatno originalni.

Četiri stranice su javno objavljene na Telegram kanalu koji vodi Saut Frst Responders – grupa volontera – koja pomaže u izvlačenju tela.

Sledeće četiri stranice su kasnije podeljene sa Skaj njuzom – sve se odnose na očigledan vojni plan za gađanje Mefalsima, kibuca u blizini Gaze.

Plan, međutim, nije bio uspešan sa militantima koje je navodno potisnulo lokalno obezbeđenje – i veruje se da niko u kibucu nije ubijen.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Nagoveštaj da planovi Hamasa datiraju od pre godinu dana opisan je kao „veoma ozbiljan“ neuspeh izraelske obaveštajne službe.

Džo Truzman, istraživački analitičar u Fondaciji za odbranu i demokratiju Long Vor Džurnal, rekao je da je „malo verovatno da je za ovu vrstu operacije bilo potrebno nekoliko meseci da se sastavi“.

„Ovaj napad je uključivao više naoružanih organizacija i imao je mnogo pokretnih delova, uključujući obuku komandosa da koriste paraglajdere, što je nešto što Hamas ranije nije uradio. S obzirom na broj uključenih naoružanih grupa, teško je reći kako je izraelskoj obaveštajnoj zajednici ovo promaklo. Verujem da je Izrael očekivao sličan napad od Hezbolaha na severu, ali ne i od palestinskih grupa u Gazi“.

Jedan dokument je naslovljen „Misijski kibuc Mefalsim“ i opisuje strukturu poslanog tima koji se sastoji od „komandira i dva odreda od pet ljudi“. Takođe sugeriše da je ovo „faza A“ napada.

Drugi dokument opisuje planove da se „vojnici i civili uzimaju kao zarobljenici i uzimaju kao taoci, a zatim da se pregovara o njima“.

Dok je jedan tim bio određen da otvara rupe u ogradama, drugi su dobili artiljerijsku vatru. U dokumentu se navodi: „Grupa jedan otvara rupu u žičanoj ogradi i napada kibuc sa juga“.

Drugi odeljak pokazuje koja bi oprema bila potrebna za presecanje žice i informacije o dužini vremena koje bi bilo potrebno militantima da se probiju. Jedan primer je procena da bi „žici treće generacije“ trebalo „40 sekundi“.

Foto: Printscreen Twitter @MApodogan

 

Na nekim stranicama se takođe nalaze detaljna predviđanja o tome koliko će vremena biti potrebno da stignu izraelska pojačanja, uz upozorenja da bi trupe stacionirane u blizini mogle da stignu u kibuc „u roku od 3-5 minuta“.

Grupa Saut Frst Responders prvi put je počela da objavljuje prikupljene video snimke i fotografije u nedelju 8. oktobra.

Njihove prve objave bile su sa sajta festivala Supernova u Reimu, a zatim iz raznih naselja.

Jedna slika je mapa koja detaljno opisuje rutu kojom bi Hamas prošao u blizini naselja Kisufim i Ein HaŠloša.

Skaj njuz je verifikovao i locirao video snimke koji prikazuju borce duž ove rute u subotu 7. oktobra.

Više od 1.300 Izraelaca je ubijeno u napadima na jugu Izraela, što je dovelo do toga da ta zemlja objavi rat Hamasu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading