RUSI KRENULI U JURIŠ NA AVDEJEVKU: Mesecima su tražili slabe tačke u ukrajinskoj odbrani, operacija OSLOBAĐANJA je počela, u planu je STVARANJE OBRUČA

Autor:

Svet

12.10.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske snage su pokrenule masovne napade na ukrajinske položaje na istoku zemlje, koristeći hiljade vojnika, tenkove i oklopna vozila.

RUSI KRENULI U JURIŠ NA AVDEJEVKU: Mesecima su tražili slabe tačke u ukrajinskoj odbrani, operacija OSLOBAĐANJA je počela, u planu je STVARANJE OBRUČA

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Ruske snage su se približile selu Berdiči, koje se nalazi severozapadno od Avdejevke. Kontrolisanje ovog naselja omogućiće im pristup putevima za snabdevanje ukrajinskih oružanih snaga u Avdejevci, prema izjavi savetnika lidera DNR, Jana Gagina.

Velika operacija za oslobađanje Avdejevke je započeta. Ruski vojnici planiraju da opkole grad, slično situacijama sa Soledarom i Artjomovskom.

Gagin je naglasio da ruska artiljerija gađa utvrđene oblasti ukrajinskih snaga koje su prinuđene da se povlače sa pojedinih linija, dok sa nekih položaja jednostavno beže.

Avdejevka je utvrđeni grad u DNR koji je pod kontrolom Kijeva. Sa njene teritorije, ukrajinske snage granatiraju civilne delove Donjecka.

Cilj Rusa bio da okruže ukrajinske snage. Ukrajinci su izgubili kontrolu nad nekim položajima na severnom delu Avdejevka, ali tvrde da još uvek drže ključne delove ovog industrijskog grada, koji se nalazi samo 20 kilometara zapadno od Donjecka, koji je pod ruskom okupacijom.

Avdejevka je dva dana bila pod stalnim ruskim napadom, a požari su izbili širom uništenih ostataka grada. Pre rata, u gradu je živelo 32.000 stanovnika, a trenutno je u njemu oko 1.700 civila.

Ukrajinska vojska je jutros govorila o razmerama napada. “Ruski osvajači su potpomognuti tenkovima i oklopnim vozilima, intenzivirali ofanzivne akcije u blizini Avdejevke. Ukrajinski branitelji odbili su sve neprijateljske napade i sprečili gubitak linija i položaja”, rekao je Andrij Kovaljov, portparol ukrajinskog Glavnog štaba.

Ruski bataljon ima oko 800 ljudi. General Oleksandr Tarnavski, lokalni zapovednik, objavio je da su njegove snage uništile gotovo 100 komada vojne opreme, uključujući borbeni avion Su-25.

Borbe dovode do porasta smrtnih slučajeva. Ukrajinsko ministarstvo obrane izvestilo je da je od juče ubijeno 840 Rusa, što je veliki skok u odnosu na protekle dane. Ukrajina ne objavljuje podatke o vlastitim žrtvama.

Ukrajinski vojni novinar Jurij Butusov smatra da ofanziva ima za cilj da uhvati ukrajinske snage u zamku i osigura da Donjeck, najveći grad u Ukrajini pod ruskom okupacijom, ne bude ugrožen.

“Avdejevka je od strateške važnosti za Rusku Federaciju budući da taj grad predstavlja vrata prema Donjecku, glavnom komunikacijskom čvorištu na okupiranim teritorijama. Rusi mesecima traže slabe tačke u našim odbrambenim linijama. Sada se koncentrišu na Avdejevku kako bi nas prisilili da povučemo svoje snage iz ofanzive u Melitopolju, gde Ukrajinci napreduju iz dana u dan. Ali ukrajinska vojska drži linije”, poručio je Kovaljov.

Ruske snage su se približile selu Berdiči, severozapadno od Avdejevke. Kontrola ovog naselja omogućiće pristup putevima snabdevanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevci, izjavio je savetnik lidera DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, počela je velika operacija za oslobađanje Avdejevke. Ruski vojnici planiraju da opkole grad, kao što je bio slučaj sa Soledarom i Artjomovskom.

Gagin je još naglasio da ruska artiljerija gađa utvrđene oblasti ukrajinskih snaga koje su prinuđene da se povlače sa pojedinih linija, a sa nekih položaja jednostavno beže.

Avdejevka je utvrđeni grad u DNR pod kontrolom Kijeva. Sa njene teritorije ukrajinske snage granatiraju civilne delove Donjecka.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading