VATIKAN OTVARA VRATA ŽENAMA I GEJ PAROVIMA: Istorijske odluke pape Franje uzdrmale TEMELJE KATOLIČKE CRKVE! Kardinali se bune!

Autor:

Svet

04.10.2023

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženama će po prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje danas počinje u Rimu. U potezu bez presedana, papa Franja je u aprilu odobrio izmene normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova, prenosi londonski Gardijan.

VATIKAN OTVARA VRATA ŽENAMA I GEJ PAROVIMA: Istorijske odluke pape Franje uzdrmale TEMELJE KATOLIČKE CRKVE! Kardinali se bune!

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

"Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva", izjavila je za AP direktorka Svetske ženske opservatorije Marija Lia Zervino.

Na tronedeljnom sinodu koji će se održati iza zatvorenih vrata učestvovaće stotine delegata koji će se baviti gorućim pitanjima sa kojima se crkva suočava - od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za gej parove.

Zasedanje će se završiti glasanjem o konkretnim predlozima koji će se zatim izneti papi na razmatranje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Postoje načini da se blagoslove istopolne zajednice

Odgovarajući na pitanja pet konzervativnih kardinala koji su tražili da poglavar rimokatoličke crkve afirmiše crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog sastanka na kojem LGBTQ+ katolici biti na dnevnom redu, papa Franja sugerisao je da bi mogli da postoje načini da se blagoslove istopolne zajednice.

Vatikan je danas objavio pismo koje je papa uputio kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih dobio pet pitanja o ovoj temi, prenosi AP. U papinom pismu se sugeriše da bi se mogućnost za takve blagoslove mogla proučiti "ako se ne mešaju blagoslov i sakramentalni brak". Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica između muškarca i žene i kao rezultat toga, dugo se protivi gej brakovima.

Međutim, čak je i papa Franja izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne beneficije za istopolne supružnike, a katolički sveštenici u nekim delovima Evrope blagosiljaju istopolne zajednice bez kritike iz Vatikana. Odgovor pape kardinalima, međutim, označava preokret od trenutnog zvaničnog stava Vatikana.

U belešci sa objašnjenjem iz 2021. godine, Kongregacija za doktrinu vere je otvoreno rekla da crkva ne može da blagoslovi gej sindikate jer "Bog ne može blagosloviti greh".

Kardinali pozvali papu da se vrati na katoličko učenje o LGBT osobama i ženama

Petorica konzervativnih kardinala iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike pozvalo je papu Franju da se preispita katoličko učenje o homoseksualnosti i zaređenju žena uoči velikog sastanka u Vatikanu na kojem će se razgovarati o takvim pitanjima. Kardinali, uključujući Valtera Brandmilera iz Nemačke, Rejmonda Berka iz SAD, Huana Sandovala iz Meksika i Roberta Sara iz Gvineje, danas su objavili dokument sa pet pitanja upućenih papi, nazvan ''dubia'' (lat. sumnje), kao i otvoreno pismo katoličkim vernicima u kojem su izneli zabrinutost povodom tih pitanja, navodeći da ''osećaju dužnost da obaveste vernike kako ne bi bili podložni zabuni, grešci i obeshrabrenju'', prenosi AP.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Tačke dnevnog reda sastanka uključuju rasprave o konkretnim koracima da se unaprede uloge žena u donošenju odluka u crkvi, kao i da obični vernici imaju više reči u upravljanju crkvom. Razgovaraće se i o ''radikalnom uključivanju'' katolika pripadnika LGBT populacije i drugih koje je crkva marginalizovala, kao i na novim merama odgovornosti kako bi se proverilo kako biskupi koriste svoja ovlašćenja da spreče zloupotrebe.

Kardinali su tražili od Franje da potvrdi da crkva ne može blagosloviti istopolne parove i da je svaki seksualni čin van braka između muškarca i žene težak greh, pri čemu Vatikan uči da se prema homoseksualcima mora postupati dostojanstveno i sa poštovanjem, ali da su homoseksualni činovi ''suštinski poremećeni''. Brandmiler i Berk su bili među četiri potpisnika prethodne dubije upućene Franji 2016. godine nakon kontroverznog otvaranja da dozvoli da razvedeni i ponovo venčani parovi primaju pričest. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading