EPIDEMIJA DENGA GROZNICE: U septembru zaraženo soko 80.000, umrlo više od 1.000 ljudi, bolest se širi zbog PROMENE KLIME

Autor:

Svet

03.10.2023

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka godine, Bangladeš je zabeležio više od 1.000 smrtnih slučajeva usled infekcije denga virusom, što je povezano sa klimatskom krizom i porastom temperature.

EPIDEMIJA DENGA GROZNICE: U septembru zaraženo soko 80.000, umrlo više od 1.000 ljudi, bolest se širi zbog PROMENE KLIME

Foto: YouTube/Printscreen

Denga groznica, koju prenose komarci, endemska je bolest u ovoj južnoazijskoj zemlji.

Infekcije obično dostižu vrhunac tokom sezone monsuna između jula i septembra, ali ove godine je porast broja obolelih počeo mnogo ranije, već krajem aprila. Produžena sezona monsuna sa višim temperaturama i obilnim padavinama stvorila je idealne uslove za razmnožavanje komarca Aedes, koji su prenosioci bolesti denga.

Broj smrtnih slučajeva među zaraženima denga virusom ove godine je skoro četiri puta veći nego prošle godine. Samo u septembru ove godine prijavljeno je više od 79.600 slučajeva infekcije i 396 smrtnih slučajeva.

Denga virus se prenosi na ljude kroz ujede zaraženih komaraca vrste Aedes. Ovi komarci obično polažu jaja blizu stajaće vode u posudama koje drže vodu, poput kanti, činija, posuda za životinje, saksija i vaza1. Komarci koji prenose dengu, chikungunyu i ziku ujedaju tokom dana i noći1.

Komarci postaju zaraženi kada ujedaju osobu zaraženu virusom. Zaraženi komarci mogu potom preneti virus na druge ljude kroz ujede. Takođe, postoji mogućnost da trudnica koja je već zaražena denga virusom prenese virus na svoj fetus tokom trudnoće ili oko vremena porođaja1.

Retko, denga može biti preneta putem transfuzije krvi, transplantacije organa ili kroz povredu iglom. Prevencija i kontrola denga groznice zavise od kontrole vektora.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading