PROGLAŠENA EPIDEMIJA! Da li nam preti još jedan smrtonosni virus?

Autor:

Svet

17.09.2023

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U indijskoj državi Kerala, proglasili su epidemiju virusa Nipah, izazivajući zabrinutost zbog nedostatka leka i smrtnosti od čak 75 odsto.

PROGLAŠENA EPIDEMIJA! Da li nam preti još jedan smrtonosni virus?

Foto: Tanjug/AP

Tokom porasta broja zaraženih ovim opasnim virusom, koji je inspirisao holivudski pandemijski triler "Zaraza", zabeležene su dve smrti u ovoj južnoj indijskoj državi.

Vlasti su registrovale pet novih slučajeva infekcije, uključujući i dete jedne od preminulih osoba, a više od 800 ljudi se trenutno testira. Kako bi suzbili širenje virusa, vlasti su donete hitne mere, uključujući zatvaranje škola i kancelarija, a devet sela proglašeno je za zaštitne zone. Javni prevoz je obustavljen, a susedne države su pojačale nadzor nad putnicima iz Keralae, testirajući ih na potencijalne simptome, prenosi Dejli mejl.

Virus Nipah se prenosi putem voćnih slepih miševa, koji ga mogu preneti na ljude kontaktom sa zaraženim telesnim tečnostima, uključujući pljuvačku i urin koji mogu ostati na voću. Zaraženi ljudi, zatim, mogu preneti virus drugima putem bliskog kontakta, uključujući potencijalno i prenos vazdušnim putem kroz kašalj i kijanje. Virus može izazvati teške respiratorne probleme i fatalno oticanje mozga, a trenutno ne postoji vakcina ili lek za njegovo lečenje.

Period inkubacije virusa Nipah je od 4 do 14 dana, a ova epidemija u Kerali je četvrta u regionu od 2018. godine. Prvi talas epidemije je doveo do smrti 21 osobe, sa još dva manja izbijanja u 2019. i 2021. godini. Virus Nipah je prvi put otkriven 1999. godine nakon izbijanja bolesti među uzgajivačima svinja u Maleziji.

Situacija ostaje kritična dok vlasti pokušavaju da ograniče širenje virusa i pruže podršku obolelima, a naučnici intenzivno rade na razvoju strategija za suzbijanje epidemije, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading