JESMO LI NA UDARU MIKSA SEZONSKOG GRIPA I KORONE? Lekari pojasnili DO DETALJA simptome, razlika je u OVOM faktoru!

Autor:

Vesti

03.10.2023

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od oktobra do 31. marta.

JESMO LI NA UDARU MIKSA SEZONSKOG GRIPA I KORONE? Lekari pojasnili DO DETALJA simptome, razlika je u OVOM faktoru!

Foto: Profimedia

U svim domovima zdravlja širom Srbije je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a lekari upozoravju da bi korona i grip u narednom periodu mogli da se sudare!

Dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula kaže da je u prepodnevnim satima već bilo dosta penzionera koji su došli da se vakcinišu protiv gripa, prenosi Kurir.

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Vakcinacija

- Na raspolaganju je četvorovalentna i trovalentna vakcina proizvođača Torlak. Procedura je jednostavna, građani dolaze kod svog izabranog lekara na razgovor i pregled, prijave se za vakcinu, sačekaju i vakcinišu se. Preporuka je da se prvo zaštite stariji građani, hronični bolesnici, građani koji imaju narušen imunitet, a onda i svi ostali - ističe dr Stojanović i dodaje:

- Što se tiče situacije sa koronavirusom broj zaraženih raste, ali bar u našem domu zdravlja situacija nije alarmantna. Recimo podaci od nedelje pokazuju da je od 47 testiranih 12 pozitivnih pacijenata. Kovid ambulantu nemamo, već samo ambulantu za respiratorne infekcije. Što se tiče širenja ovih virusa videćemo šta nas čeka u narednom periodu i da li će nam doći i sezonski grip i kada.

Foto: Tanjug

Kovid odeljenje

Inače, sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od oktobra do 31. marta.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović prognozira da se može desiti da se istovremeno jave dve epidemije, ali da češće one idu sukcesivno.

- Epidemije određenih virusa ne vole da se sudaraju, mogu ići jedna za drugom, ali može se desiti i da budu paralelne. Dok je pandemija korone bila u jeku prve dve godine nismo imali grip, prošle godine je bilo slučajeva jer kovid nije bio dominantan. Može doći do sudara erisa i gripa, ali mi ne znamo u kom procentu je ova podvarijanta omikorona zastupljena kod nas. Takođe, ne znamo da li je prisutna i druga podvarinata pirola - objašnjava prof. dr Radovanović i dodaje:

- Svakako i jedna i druga varijanta omikrona daje blaže kliničke slike, a i imamo pojavu da su neki simptomi učestaliji nego ranije.

Prof. dr Radovanović podseća da su kod delta soja korone bili dominantni simptomi gubitak čula mirisa i ukusa, nedostatak daha, bol u grudima.

Simptomi gripa: malaksalost, povišena telesna temperatura, kijavica, bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa

- Danas dominira bol u grlu, glavobolja, kijavica i kašalj, a moguća je i povišena telesna temperatura. Što se tiče gripa osoba sezonski grip ne može da dobije više od pet puta u toku života.

Simptomi erisa: bol u grlu, glavobolja, kijavica, kašalj i temperatura

Ono što je karakteristično za njega je da se simptomi brzo razvijaju, naglo počinju i osoba sa sat vremena može da klone, da oseća malaksalo, da dobije visoku temperaturu... Ipak samo laboratorijski nalazi mogu da utvrde da li osoba ima kovid ili grip.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading