NATO TRUPE ULAZE U UKRAJINU? Britanski analitičar upozorava na ratne planove Alijanse ZBOG PORAZA UKRAJINE! Priprema li se Treći svetski rat!?

Autor:

Svet

24.09.2023

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnoatlantska alijansa bi mogla da pošalje svoj kontingent na teritoriju Ukrajine zbog ozbiljnih neuspeha ukrajinskih oružanih snaga u sukobima sa ruskom vojskom, piše Stiven Brajan, viši saradnik Centra za bezbednosnu politiku Instituta Jorktaun, članak za Asia Times.

NATO TRUPE ULAZE U UKRAJINU? Britanski analitičar upozorava na ratne planove Alijanse ZBOG PORAZA UKRAJINE! Priprema li se Treći svetski rat!?

Foto: honvedelem.hu

"Rusija s pravom veruje da se suprotstavlja NATO-u , a Ukrajina se samo ponaša kao neka vrsta posrednika. Nažalost, sada je sve došlo do tačke kada upravo taj posrednik ne uspeva i kada pristalice sukoba mogu odlučiti da pošalju svoje trupe u liniju fronta“, smatra on.

Brajan je podsetio da su vojni savetnici alijanse već u zoni borbenih dejstava – baš kao što su bili u Vijetnamu pre nego što su tamo stigli američki marinci i kopnene snage, prenosi RIA Novosti.

Prema analitičaru, ako američki predsednik  Džo Bajden bude ponovo izabran za novi mandat, on će najverovatnije poslati vojsku svoje zemlje u Ukrajinu da pokuša da je „spasi“. Kao rezultat akcija šefa Bele kuće, sukob će se proširiti širom Evrope , predvideo je Brajan.

Oružane snage Ukrajine već četiri meseca vode kontraofanzivu na pravcu Južnodonjeck, Artemovsk i Zaporožje , ubacujući u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane stranom opremom. Ali, kako je naglasio ruski predsednik Vladimir Putin , za to vreme nisu uspeli da postignu nikakve rezultate. Zapadni eksperti posebno ističu efikasnost ruskih utvrđenih područja, inženjerskih objekata i minskih polja, zbog kojih je ukrajinska vojska pretrpela ozbiljne gubitke.

U septembru NATO je najavio da će pojačati svoje prisustvo u istočnoj Evropi, uključujući i u Rumuniji i Bugarskoj kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, koja je dovela do povećanja tenzija između NATO-a i Rusije. NATO je najavio da će u Rumuniji i Bugarskoj rasporediti četiri višenamenska borbena aviona F-35, kao i bateriju raketnog sistema Patriot. Ovo je dodatno pojačanje NATO-a u ovim zemljama, koje su se pridružile savezu 2004. godine.

Nova pošiljka oružja od Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini uključuje 18 haubica M777, 120.000 artiljerijskih granata i 36.000 protivtenkovskih raketa Javelin. Haubice M777 su teške haubice kalibra 155 mm, koje mogu ispaljivati ​​granate na udaljenosti do 40 kilometara.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading