RAT JE GOTOV, RUSIJA JE POBEDILA: Slavni novinar Amerikancima SASUO U LICE! Gotovo je, sve priče o uspehu Ukrajinaca SU LAŽI

Autor:

Svet

23.09.2023

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki novinarski guru Sejmur Herš – koji je u februaru objavio da su gasovodi Severni tok minirali SAD i Norveška - sada donosi novu senzaciju. Pozivajući se na obaveštajne krugove SAD-a, piše da je Ukrajina odustala od protivofanzive i da je jedino što produžava rat nespremnost Vašingtona i Kijeva da priznaju neuspeh.

RAT JE GOTOV, RUSIJA JE POBEDILA: Slavni novinar Amerikancima SASUO U LICE! Gotovo je, sve priče o uspehu Ukrajinaca SU LAŽI

Foto: Tanjug/AP

"Postoje značajni elementi u američkoj obaveštajnoj zajednici, oslonjeni na terenske izveštaje i tehničke obaveštajne podatke, koji veruju da je demoralisana ukrajinska vojska odustala od mogućnosti savladavanja teško miniranih troslojnih ruskih odbrambenih linija i prebacivanja rata na Krim i četiri regiona koje je zauzela i pripojila Rusija", navodi Herš u članku "‘Loš trenutak Zelenskog", objavljenom u četvrtak na Substack-u.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nasuprot službenim tvrdnjama Kijeva i Vašingtona da ukrajinske snage u tromesečnoj protuofanzivi ostvaruju spor, ali "postojan napredak", Heršov obaveštajni izvor – za kog Herš kaže da je "prve godine karijere proveo radeći protiv sovjetske agresije i špijunaže" - tvrdi da Kijev i Vašington obmanjuju javnost o situaciji na terenu:

"Sve su to laži", rekao je izvor. "Rat je gotov. Rusija je pobedila. Više nema ukrajinske ofanzive, ali Bela kuća i američki mediji moraju da nastave sa lažima."

Prema njegovim rečima, glavna laž zapadnog narativa je tvrdnja da protivofanzhiva ukrajinske vojske napreduje:

"Bilo je nekih ranih ukrajinskih prodora u prvim danima ofanzive u junu, a Rusi su se povukli kako bi ih uvukli unutra. Svi su ubijeni", ispričao je Heršu obaveštajac.

"Realnost je da potučena vojska Volodimira Zelenskog više nema šanse za pobedu", rezimira Herš, koji navodi da su glavni dijelovi ukrajinske vojske, a da to nisu objavili, praktično otkazali ofanzivu".

Takođe, Heršov izvor ocenjuje da bi u ukrajinskoj vojsci moglo doći do pobune.

"Istina je da će, ako se ukrajinskoj vojsci naredi da nastavi ofanzivu, doći do pobune u oružanim snagama. Vojnici više ne žele da ginu, ali to se ne uklapa u laži i gluposti čiji je autor Bela kuća", zaključuje obaveštajni izvor.

Herš u članku ističe da, usprkos takvoj situaciji, ni u Kijevu ni u Vašingtonu nema interesa za mirovne pregovore. Izvor mu je rekao da se borbe nastavljaju samo zato što to traži ukrajinski predsednik.

"Rat se nastavlja jer Zelenski insistira na tome. Nema razgovora u njegovom štabu ili u Bajdenovoj Beloj kući o prekidu vatre, i nema interesa za razgovore koji bi mogli dovesti do završetka pokolja", napisao je Herš.

Novinarski doajen navodi da se predsednik SAD-a u svom ovonedeljnom govoru u Generalnoj skupštini UN-a "nije bavio opasnim položajem Ukrajine u ratu s Rusijom", ali je zato "obnovio svoju snažnu podršku" Kijevu:

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Predsednik nije govorio o potrebi trenutnog prekida vatre u ratu koji Ukrajina ne može dobiti. Bajden je (...) svoju nepopustljivu finansijsku i moralnu potporu ratu u Ukrajini pretvorio u pitanje "uradi ili umri" za svoj reizbor", piše Hersh.

Novinarski veteran također ističe da je Bajden u govoru u UN-u insistirao na tome da "samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat", pri čemu je, upozorava Herš, "ignorisao tri decenije širenja NATO-a na istok i tajne upletenosti Obamine administracije u svrgavanje proruske vlade u Ukrajini 2014. godine".

Legenda svetskg novinarstva

 Da je ovakav članak napisao neki drugi autor, verovatno bi bio prozvan kao "ruski čovek". Ali Sejmur Herš ima 86 godina i jedan je od istinskih legendi svetskog novinarstva, dobitnik raznih međunarodnih priznanja, uključujući i Pulicerovu nagradu.

Herš je svojim istraživačkim tekstovima postao sinonim za hrabro i nezavisno novinarstvo, postavši uzor mladim istraživačkim novinarima širom sveta.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola

24.09.2023 20:48

Jel to neki izlapeli starac prica o ratu u Ukrajini?nikad cuo za njega.Bas ste me nasmijali!😂😂😂😂😂😂😂Naravno da rat nije gotov,ali su fasisti iz kremlja na aparatima,malo se zaigrali i sad placaju cijenu svog ludila.Heroyama slava,a okupatorima slijedi pakao!☺