CEPAJU SE PASOŠI I VIČE IZDAJA! Haos na ulicama Jerevana pominju i ime Vladimir Vladimirovič

Autor:

Svet

22.09.2023

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade demonstranata okupilo se na Trgu Republike u jermenskom glavnom gradu Jerevanu kako bi izrazili nezadovoljstvo vladinim postupcima u vezi s Nagorno-Karabahom nakon što je Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad tim regionom.

CEPAJU SE PASOŠI I VIČE IZDAJA! Haos na ulicama Jerevana pominju i ime Vladimir Vladimirovič

Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su mahali zastavama Nagorno-Karabaha i iskazivali svoju podršku etničkim Jermenima u tom regionu.

Neki od demonstranata sukobili su se s policijom, a pojedini su bacali flaše i kamenje prema premijerovoj kancelariji na trgu. Interventna policija postavila je blokade oko vladinih kancelarija, a vojni kamioni i jake snage bezbednosti bili su raspoređeni u blizini trga.

Demonstranti su izrazili duboko nezadovoljstvo zbog situacije u Nagorno-Karabahu i tražili su veću podršku od vlade. Mnogi od njih tvrde da je potrebno da se Jermenija uključi u rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu i zaštiti svoje sunarodnike.

Opozicioni političari takođe su se obratili okupljenima i kritikovali premijera Nikol Pašinjana, čija je vlada suočena s pozivima na ostavku. Demonstranti su izrazili bes prema Pašinjanu zbog njegove uloge u gubicima Jermenije u sukobu s Azerbejdžanom i optuživali su ga za izdaju.

Situacija u Nagorno-Karabahu izazvala je pogoršanje odnosa između Jermenije i Rusije, koje su decenijama bile saveznici. Pašinjan je javno optužio Rusiju da nije dovoljno podržala Jermeniju tokom sukoba i kritikovao je ruske mirovne snage na tom području. Ova kriza dovela je do značajnih napetosti između dve zemlje.

Azerbejdžan je saopštio da je prekinuo vojne operacije u Nagorno-Karabahu nakon što su azerbejdžanske snage prisilile jermenske separatiste na predaju. Prekid vatre stupio je na snagu nakon dogovora između Azerbejdžana i Rusije. Pregovori o budućnosti etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu trebali bi da počnu uskoro. Ova situacija mogla bi izazvati političke promene u Jermeniji, gde postoji nezadovoljstvo zbog gubitka teritorija u sukobu s Azerbejdžanom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading