RUSKI RULET, KRVLJU NATOPLJENE PROSTORIJE ZA MUČENJE I ISPIRANJE MOZGA U 7 UJUTRU: Ovako izgledaju Putinovi "zombi kampovi" za decu (FOTO)

Autor:

Svet

07.09.2023

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovog leta Ukrajina je dostigla sumornu prekretnicu od 500 dece ubijene u invaziji.

RUSKI RULET, KRVLJU NATOPLJENE PROSTORIJE ZA MUČENJE I ISPIRANJE MOZGA U 7 UJUTRU: Ovako izgledaju Putinovi "zombi kampovi" za decu (FOTO)

Foto: Perevalsk Special School

Vitalija Muharskog i njegovog ujaka Oleksija (27) bacili su u jamu sa svinjskim crevima, nakon što su im stavili povez na oči, pre nego što su ih odveli u zatvor gde je tinejdžer gladovao četiri dana.

- Uplašio sam se jer su igrali ruski rulet. Nasumično su pucali, zatvorenih očiju. Video sam kako se krv provlači u našu ćeliju ispod vrata - rekao je Vitalij.

Njegovog ujaka je FSB ispitivao, navodi britanski San, a kada su pušteni na slobodu deset dana kasnije, "Oleksij je bio sedokos". Uprkos tome, Vitalij je zahvalan što su preživeli, jer "druga ukrajinska deca nisu bila te sreće".

Ovog leta Ukrajina je dostigla sumornu prekretnicu od 500 dece ubijene u ratu, a još 19.500 je, piše San, oteto i odvedeno u zlokobne ruske "zombi kampove" za ispiranje mozga.

Republika

Foto: Printscreen

Vitalij Muharski

Oni koji su pobegli iz logora koji izgledaju kao škole opisuju da su ih tukli, izgladnjivali, držali u podrumima, stavljali u sobe za izolaciju i terali da pevaju rusku himnu.

Britanski medij otkriva kako Rusi u okupiranim područjima Ukrajine ulivaju dodatni strah u srca roditelja dok isporučuju nastavnike iz bivšeg Sovjetskog Saveza i špijuniraju porodice putem školskih aplikacija.

Sara Ešton-Sirilo, portparolka ukrajinskih snaga teritorijalne odbrane, rekla je da se porodicama uskraćuju lekovi i hrana osim ako ne uzmu ruske pasoše.

- U okupiranim oblastima nastavnici su primorani da učestvuju u ispiranju mozga đacima koristeći antiukrajinski narativ, jer se u suprotnom ruski nastavnici šalju kao zamena. U oblasti Donjecka porodice koje ne šalju svoju decu u ove škole posećuju ruski oficiri FSB-a koji prete da će im uskratiti osnovne stvari poput hrane i lekova ako se njihova deca ne vrate na nastavu - kaže ona.

Roditelji, nastavlja Ešton-Sirilo, nemaju izbora, jer je država propala, a nad njima vlada tiranija.

Imamo obaveštajne podatke iz izvora otpora da su roditelji iz Donjecka takođe primorani da preuzimaju takozvane školske aplikacije na svoje telefone koje su, u stvari, softver za praćenje. Teoretski, aplikacije su tu da komuniciraju sa nastavnicima, ali u stvarnosti osiguravaju da Rusi mogu da prate kretanje roditelja i da hakuju poruke kako bi ih nadgledali. To je špijunski softver - tvrdi portparolka.

Ono što se, navodi dalje Ešton-Sirilo, dešava deci u Ukrajini je više nego strašno. Odvode ih od roditelja i drže u ruskim školama i "letnjim kampovima".

- Vladimir Putin bi mogao da uzme decu, ali Ukrajina nikada neće pokleknuti pred ovim tiranskim zlom - zaključuje ona za San.

Zlokobni logori

Republika

Foto: YouTube/Children of War

ZAHVALAN ŠTO JE PREŽIVEO LOGOR: Vitalij Muharski

Više hiljada dece je oteto i odvedeno u zlokobne ruske kampove za ispiranje mozga.

Samo u julu 280 dece je kidnapovano iz aneksiranog okruga Antracitiv u Lugansku. Mali broj njih je pobegao.

Vitalij Vertaš (16) proveo je šest meseci u kampu na aneksiranom Krimu nakon što mu je rečeno da ide na dvonedeljni kamp za odmor sa svojom školom.

Plašio se da više nikada neće videti svoju majku Inesu, ali je pušten u martu ove godine nakon što je ona dobila pomoć od organizacije koja radi na oslobađanju dece.

Vitalij, iz hersonskog grada Berislava, opisao je kako su deca bila primorana da žive u podrumima, zabranjeno im je da govore svoj maternji jezik, da ustaju u 7 ujutro kako bi učestvovala u paradama i satima slušaju rusku himnu.

On je za ukrajinske medije rekao:

- Tamo je bilo apsolutno nula uslova za život. Oni (šefovi logora) su nam rekli da moramo zaboraviti ukrajinski jezik. Rekli su "ovde si kao u sirotištu, ne trebaš roditeljima". Vitalij je rekao da je vođa kampa zapalio ukrajinsku zastavu pred učenicima koji su živeli u podrumima ispod "škola" i stavljani u izolaciju ako bi se tukli. Mnoga deca su plakala jer su ih savetnici tukli. Zaključali bi ih u sobu i dozivali ih psovkama, udarali ih motkama i terali ih da čiste hodnike. Hranili su nas kao pse.

Još jedna tinejdžerka, koja se predstavila samo Ženija, rekla je medijima:

- Otvoreno su nam rekli da smo ovde kao u zatvoru i da nemamo pravo na svoje mišljenje. Svakog dana su nas okupljali ispred škole i primoravali nas da stojimo tokom intoniranja ruske himne.

Ćufte napravljene od "otpada"

Republika

Foto: Profimedia

Prostorija u ukrajinskoj "školi"

Vitalijeva prijateljica Taja, koja je takođe bila u logoru, ispričala je kako je vođa kampa uživao u mučenju dece.

- Rekao je da su svi Ukrajinci Hoholi (ruska žargonska reč za Ukrajince). Nazvao nas je nacistima, fašistima. Porcije hrane su bile male. Ćufte kao da su napravljene od otpada. Osećali biste se loše nakon što ih jedete, mučnina.”

Putinovom operacijom otimanja dece rukovodi njegova "komesarka za prava dece" Marija Lvov Belova, piše San.

Ona tvrdi da vodi humanitarnu evakuaciju za ukrajinsku decu - ali Međunarodni krivični sud je izdao nalog za njeno hapšenje.

Mnoga deca su odvojena od porodice ili izgubljena u ratu, što je Belovoj olakšalo da ih odvede u Rusiju, gde su sovjetske porodice već usvojile preko 300 dece.

Prisiljeni da čiste prostorije za mučenje

Republika

Foto: YouTube/Children of War

Vladislav

Još jedan ukrajinski tinejdžer, Vladislav Burjak, imao je samo 16 godina kada je bio primoran da čisti sobe za mučenje nakon što su ga zatočili Rusi dok je bežao iz svog doma u Melitipolju na jugoistoku Ukrajine.

Pretili su mu da će biti ubijen nakon što ga je uvrnuti ruski vojnik primetio kako gleda vesti na svom telefonu usred evakuacije njegovog grada duž "humanitarnog koridora" u aprilu 2022.

Vladislav, koji sada ima 17 godina, ispričao je kako je bačen u ćeliju tri sa dva metra i kako je čuo vriske mučenih sunarodnika Ukrajinaca.

Kada je njegov cimer prerezao sebi vene, tinejdžer je bio prisiljen da očisti ćeliju od krvi.

- Mučili su ga strujom, jako tukli bokserima i puškama, i šutirali. Skinuli su mu pantalone i šokerom ga udarali po genitalijama. Nakon tri dana je jednostavno izgubio razum - govori Vladislav.

Tinejdžer kaže da "ga proganja ono što je video u ruskoj prostoriji za mučenje koju je bio primoran da čisti".

- Video sam osobu okačenu za ruke o plafon žicama. Ne samo da je pod ovim čovekom ceo pod bio obliven krvlju, već je pored njega bila mala kofa, možda oko 500 ml ili jedan litar, i bila je potpuno puna krvi. Pored njega u ovoj prostoriji je bio ruski vojnik (muškarac) koji je mirno snimao svoje svedočenje. Čini se da srce razume (da sam slobodan), ali mozak ne pušta - zaključio je Vladislav.

On je iza rešetaka proveo 90 dana pre nego što je pušten na slobodu.

Stručnjaci su upozorili da se ukrajinska deca suočavaju sa godinama traume, dok Unicef kaže da je oko 1,5 miliona njih izloženo riziku od depresije, anksioznosti i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading