AMERIKANCI ĆE SE PONOVO VAKCINISATI? Bela kuća kreće u borbu protiv novog talasa KORONE, proizvođači pripremili cepiva protiv sojeva ERIS i FORNAK

Autor:

Svet

21.08.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajdenova administracija planira da pozove sve Amerikance da ove jeseni dobiju dopunsku vakcinu protiv koronavirusa kako bi se suprotstavili novom talasu infekcija , rekao je zvaničnik Bele kuće u nedelju.

AMERIKANCI ĆE SE PONOVO VAKCINISATI? Bela kuća kreće u borbu protiv novog talasa KORONE, proizvođači pripremili cepiva protiv sojeva ERIS i FORNAK

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Vakcinacija

Zvaničnik je rekao da, iako Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izveštavaju o porastu infekcija i hospitalizacija zbog virusa, ukupni nivoi ostaju niski.

Moderna je u četvrtak saopštila da su početni podaci pokazali da je njena ažurirana vakcina protiv COVID-19 efikasna protiv podvarijanti „Eris“ i „Fornak“ kod ljudi.

Moderna i drugi proizvođači vakcina protiv COVID-19 Novavaks, Fajzer i nemački partner Bioteč kreirali su verzije vakcina usmerenih na podvarijantu KSBB.1.5.

U očekivanju odobrenja zdravstvenih regulatora u Sjedinjenim Državama i Evropi, kompanije očekuju da će ažurirane vakcine biti dostupne u narednim nedeljama za jesenju sezonu vakcinacije.

„Mi ćemo ohrabrivati sve Amerikance da uzmu te lekove za pojačavanje, pored vakcina protiv gripa i RSV“, rekao je zvaničnik, misleći na respiratorni sincicijalni virus.

Nova podvarijanta virusa je nezvanično nazvana Eris, pripada porodici korona omikron, EG.5. Ona je potvrđena u 51. zemlji sveta. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je nedavno ovu varijantu virusa "varijantom od interesa". Ona je sada dominantna podvrsta u Sjedinjenim Državama i Kini, a ima je i u mnogim evropskim zemljama, kao što su Grčka, Britanija, Austrija, Španija i Portugal.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Мики

21.08.2023 12:58

Кад пре направише за нове сојеве? ОДРОНИ!