NOVA PODVARIJANTA KORONAVIRUSA IZAZVALA ZABIRNUTOST SZO: Države da obrate pažnju na ERIS!

Autor:

Svet

11.08.2023

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je nedavno novu podvarijantu kovida EG.5, nezvanično nazvanu Eris, "varijantom od interesa", pozivajući države da obrate pažnju u trenutku kada broj zaraženih u svetu raste.

NOVA PODVARIJANTA KORONAVIRUSA IZAZVALA ZABIRNUTOST SZO: Države da obrate pažnju na ERIS!

Foto: Tanjug/AP

"Varijante od interesa" su oni sojevi za koje se zna da se lakše prenose, izazivaju teže oblike bolesti ili zaobilaze imuni sistem i koje se šire u više različitih država, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

SZO je navela da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Svetska zdravstvena organizacija je dodala i da za sada ne postoje dokazi da ova podvarijanta izaziva teže oblike bolesti, kao i da nema dokaza da je opasnija od drugih sojeva. Neki testovi pokazuju da ova podvarijanta lakše zaobilazi naš imuni sistem u poređenju sa nekim drugim sojevima.

Ovo, međutim, nije uticalo na to da ljudi teže obole. Broj hospitalizovanih blago je porastao u Britaniji poslednjih nedelja, posebno kada je reč o osobama starijim od 85 godina. Stručnjaci, međutim, ističu da je ovaj broj i dalje manji u poređenju sa prethodnim epidemijskim talasima.

Takođe, nije došlo do povećanja broja teško obolelih u jedinicama intenzivne nege. Stručnjaci širom sveta nastaviće da prate podvarijante, posebno nakon što škole i univerziteti počnu ponovo da rade. SZO navodi da je EG.5 zabeležen u 51 državi, uključujući Kinu, SAD, Južnu Koreju, Japan, Kanadu, Australiju, Singapur, Britaniju, Francusku, Portugal i Španiju. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading