OVAKAV TEMPERATURNI KOLAPS NIJE VIĐEN 12.000 GODINA! Mračne prognoze naučnika za 2025.

Autor:

Svet

02.08.2023

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedni istraživači sa druge strane kažu da bi kolaps mogao da se dogodi već 2025. godine dok drugi pak navode da bi glavna morska struja u Atlantiku mogla da potraje još 70 godina.

OVAKAV TEMPERATURNI KOLAPS NIJE VIĐEN 12.000 GODINA! Mračne prognoze naučnika za 2025.

Foto: pixabay.com

Istraživači upozoravaju da bi glavna morska struja u Atlantiku (AMOC) mogla da kolabira već 2025. godine i da bi nadolazeća katastrofa podstaknuta klimatskim promenama predstavljala početak nove ere ekstremnih temperaturnih fluktuacija.

Važno je napomenuti da nije svaki naučnik uveren u te procene.

Jedni istraživači sa druge strane kažu da bi kolaps mogao da se dogodi već 2025. godine dok drugi pak navode da bi AMOC mogao da potraje još 70 godina.

Mislim da bi trebao da budemo jako zabrinuti. To bi bila vrlo velika promena. To se nije dogodilo 12.000 godina - rekao je profesor i istraživač klime na Univerzitetu u Kopenhagenu Peter Ditlevsen za Gardijan.

Ditlevsen predvodi istraživački tim koji je radio na proučavanju struja koje bi mogle da kolabiraju  između 2025. i 2095. godine ako ne smanjimo globalne emisije ugljen dioksida, piše Kurir.

Još 2021. godine, istraživači sa Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja na klimu u Nemačkoj upozorili su u posebnom radu da je AMOC doveden na rub kolapsa zbog klimatskih promena. Kratkoročno, kolaps bi mogao da uzrokuje pad temperatura u Evropi i Severnoj Americi, a to bi rezultovalo produženim razdobljima ekstremne hladnoće.

A ako istorija išta znači - ulozi su značajni. Pre 12.000 godina topljenje ogromnog ledničkog jezera gurnulo je Evropu u ekstremno hladno razdoblje na gotovo hiljadu godina.

Sada, analizirajući statistike iz poslednjih 150 godina, Ditlevsen i njegov tim kažu da su izračunali sa 95 posto sigurnosti da će se AMOC srušiti između 2025. i 2095. godine.

- Kolaps može imati vrlo ozbiljne posledice za klimu na Zemlji. Jedna od posledica može biti promena načina na koji se toplina i padavine distribuiraju globalno - navodi Ditlevsen i dodaje da bi zahlađenje Evrope možda čak bilo i manje ozbiljno u poređenju sa povećanim zagrevanjem tropskih krajeva gde su rastuće temperature već dovele do veoma izazovnih životnih uslova.

Zaključak danskog tima je, međutim, u suprotnosti sa najnovijim nalazima Međuvladinog odbora Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (IPCC) koji je u svom najnovijem izveštaju utvrdio da je mala verovatnoća da će struja tek tako kolabirati u ovom stoleću.

- Rad ne pruža nikakav razlog za promenu procene IPCC - rekao je za Politico Johem Marocke sa Maks Plank Instituta za meteorologiju u Hamburgu.

- Jednostavno nemamo dokaze da tvrdimo da se smanjio. Znamo da postoji mogućnost da bi AMOC u jednom trenutku mogao da prestane sa onim što sada radi, ali stvarno je teško biti siguran u to - rekla je za BBC Peni Holidej iz britanskog Nacionalnog okeanografskog centra.

Možda nikada nećemo dobiti 100 odsto tačnu prognozu jer su klimatski sistemi naše planete neverojatno složeni, ali ipak bi trebalo da poslušamo upozorenje Ditlevsena i njegovih kolega, piše Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Crni

02.08.2023 19:10

Da nikada ne grese samo menjaju misljenje kao donji ves. Bice ledeno doba, pasce meteor, globalno zagrevanje, sada CO2 ko da im vise veruje kada nisu sa svim mahinacijama ispeli da naprave da bar deluje logicno a kamoli istinito