SERIJA NAPADA UKRAJINSKIH POMORSKIH DRONOVA! Sve je počelo u Sevastopolju - šta je sve prethodilo napadu na Krimski most?! (VIDEO)

Autor:

Svet

17.07.2023

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva ukrajinska pomorska drona uništena su tokom napada na luku Sevastopolj.

SERIJA NAPADA UKRAJINSKIH POMORSKIH DRONOVA! Sve je počelo u Sevastopolju - šta je sve prethodilo napadu na Krimski most?! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Oštećenja na Krimskom mostu nakon incidenta

Ukrajinci su iz petog pokušaja uspeli uspešno da upotrebe pomorske dronove, koji su u stanju da na daljinu od oko 400 kilometara prenesu bojevu glavu tešku 200 kilograma. Noćni napad smanjio mogućnost otkrivanja plovila. Prva četiri napada propala zbog kvarova na dronovima i aktivnosti ruske mornarice.

Dva ukrajinska drona eksplodirala su nešto nakon tri časa posle ponoći, što je ruskim snagama raspoređenim oko mosta onemogućilo da ih na vreme otkriju i pokušaju da unište.

Svega dva dana ranije, dva ukrajinska pomorska drona uništena su tokom napada na luku Sevastopolj. Osim pomorskih, u ovoj akciji uoptrebljeno je i sedam bespilotnih letelica. Ipak, sav pomorski saobraćaj bio je obustavljen na nekoliko sati.

Tri faktora pokazala su se ključnim u dosadašnjim napadima ukrajinskih pomorskih dronova - manvarske sposobnosti, brzina plovila i slaba vidljivost u vreme operacija.

Serija napada ukrajinskih pomorskih dronova

Prošle noći, dva ukrajinska pomorska drona uspela su da neopaženo doplove do Krimskog mosta i ozbiljno oštete kolovoz, što će imati ozbiljne posledice po snabdevanje ruskih snaga na linijama fronta.

Od početka rata, Ukrajinci su u četiri navrata pokušali da izvedu napade pomorskim dronovima. Poslednji put krajem aprila, kada su na Sevastopolj upućena dva ovakva plovila, od kojih je jedan uništen vatrom sa ruskih brodova, dok je drugi eksplodirao bez jasnog objašnjenja.

Najžešći napad registrovan je krajem oktobra prošle godine, kada su Ukrajinci sa devet bespilotnih letelica i sedam dronova pokušali da napadnu ruske brodove ukotvljene u Sevastopolju, ali bez rezultata.

Krajem marta, u blizini ove luke uništena su tri ukrajinska pomorska drona.

Nejasno je, međutim, da li su u svim ovim napadima upotrebljavani isti tipovi plovila.

Ruski oficiri su, u međuvremenu, u nekoliko navrata upozoravali na potencijalnu opasnost koju predstavljaju ukrajinski pomorski dronovi, pre svega zbog pokretljivosti i brzine.

- Ova plovima skaču preko talasa neprestano menjajući kurs. Opasan su protivnik i treba ozbiljno pristupiti definisanju kontramera - rekao je u martu moskovskoj Pravdi ruski kapetan Maksim Klimov.

Najpoznatiji napad ove vrste izveli su Huti krajem januara 2017. godine, kada su teško oštetili saudijsku fregatu El Medina. Iako se prvobitno smatralo da se radi o samoubilačkom napadu, kao što je bi slučaj sa američkim razaračem Kol nekoliko godina ranije, kasnijim analizama utvrđeno je da je brod napadnut daljinski vođenim gliserom, odnosno pomorskim dronom.

Svi dosadašnji napadi ukrajinskih dronova pokretani su iz luke Odesa, ali je taktika vremenom menjana, pa su posle serije neuspeha obustavljene akcije po dnevnom svetlu.

Suštinski najvažniji napadi do sada izvođeni su pet i po metara dugim gliserima koji autonomno mogu da plove do 60 sati, ili preplove oko 400 kilometara. Sposobni su da ponesu bojevu glavu tešku oko 200 kilograma.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading