PRIGOŽIN SPREMA OSVETU? Vođa Vangera je izgubio bitku protiv Putina, ali za Moskvu je i dalje opasan! PUTIN NIJE SMEO DA GA ELIMINIŠE

Autor:

Svet

04.07.2023

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik PVK „Vagner” Jevgenij Prigožin , koji je izveo neuspešan pokušaj državnog udara u Rusiji, možda se priprema za osvetu i planira novi pohod na Moskvu, ali sada sa teritorije Belorusije, što će biti lakše.

PRIGOŽIN SPREMA OSVETU? Vođa Vangera je izgubio bitku protiv Putina, ali za Moskvu je i dalje opasan! PUTIN NIJE SMEO DA GA ELIMINIŠE

Foto: Tanjug/AP

Kao što ruski propagandisti vole da izjavljuju, preteći svetu novim ratom – „možemo da ga ponovimo“, tako se i „Putinov kuvar“ sprema.

Međutim, njegov drugi pokušaj nije stvar bliske ili čak srednjoročne perspektive. Prvo, Prigožin treba da prebaci svoju vojsku u Belorusiju, dopuni je i reši pitanje finansiranja.

Što se tiče osvete šefa Kremlja Vladimira Putina , postoji problem sa eliminacijom Prigožina - veoma je teško naći one koji će biti spremni da izvrše takvo naređenje. Ovo mišljenje je u ekskluzivnom intervjuu za ukrajinski portal OBOZREVATEL izneo ruski opozicioni političar i novinar Ihor Jakovenko .

Šta će po vašem mišljenju biti dalje sa PVK „Vagner”? Da li će ova struktura biti raspuštena? Postoje informacije da se njena regrutacija nastavlja.

– Očigledno je da će cela inostrana struktura „Vagnera”, koja se nalazi u Siriji, u Africi, na Bliskom istoku, biti rasformirana ili će biti prebačena na drugo upravljanje. To je nešto što se sa sigurnošću može reći. Što se tiče glavnog dela, koji je trenutno stacioniran na teritoriji Rusije, onda će verovatno, na ovaj ili onaj način, doći do pokušaja Prigožina da neki deo izmesti u Belorusiju. Bar o tome svedoče logori koji mu se tamo grade. I pokušaće da neki deo uliju u oružane snage Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Stiče se utisak da je Putin prilično osvetoljubiv i teško da će ovu pobunu ostaviti bez odgovora. Konkretno, postoji mišljenje da Putin neće moći da oprosti što su svi bili svedoci njegovog straha. Šta preti Prigožinu lično? Ima li šanse za drugi pokušaj državnog udara?

- U ovom trenutku Prigožin nije sposoban ni za šta. Ali u budućnosti, mislim, i Prigožin i Putin će pokušati nešto da urade. Prigožin će pokušati da se osveti. Ako završi na teritoriji Belorusije, dovoljno je pogledati mapu da bi se shvatilo da na putu do Moskve sa te strane nema vodene prepreke i put je lakši.

Jasno je da se o tome još ne može razgovarati, jer Prigožin nema vojsku. Ostalo mu je još da postigne izmeštanje PVC-a „Vagner” u Belorusiju, završi ga i reši pitanje finansiranja, jer svi znaju koliko to košta. U svakom slučaju, Lukašenko ne može da održi „Vagner“ u ovom obimimu, sa takvim obimom finansiranja. Dakle, pitanje „Vagnerovog“ pohoda na Moskvu nije pitanje danas, sutra, pa čak ni prekosutra. Uslovi moraju sazreti.

Osim toga, jasno je da čak i ako se formiraju dve brigade, malo je verovatno da takve snage mogu da izvrše državni udar. Ovo je pitanje budućnosti.

Što se tiče pitanja zašto Putin nije uništio Prigožina, pravo je pitanje ko bi to uradio. Da li bi bilo dovoljno ljudi u oružanim snagama spremnih da izvrše ovo naređenje? Uostalom, oni su se borili rame uz rame prilično dugo, tako da ovde ima više pitanja nego odgovora.

– Pomenuli ste finansiranje „Vagnerq”. Zaista skupa igračka. Ali Prigožin je imao dovoljno kapitala. Šta je sada sa njima? Da li je mogao da izgubi većinu svojih sredstava zbog svoje pobune?

- Mislim da je tako. Ne znam gde je držao kapital, ali u svakom slučaju, teško da će to biti dovoljan iznos da podrži finansiranje PVK „Vagner” u dužem vremenskom periodu. Na ovaj ili onaj način, on je već u velikoj meri izgubio svoje carstvo. Na primer, deo imperije koji je bio fabrika trolova je izgubljen. U stvari, uništena je sva imovina, sve što je predstavljalo pretnju informacionoj bezbednosti. Bar je zaključan i čeka novog vlasnika.

Američki istoričar Timoti Snajder rekao je da su neki Rusi spremni da njima vlada drugi eksploatatorski režim, „razbojnik sa najviše oružja“. Da li mislite da je u pravu?

- Mislim da je tako. O tome svedoči ponašanje stanovnika Rostova, na primer, koji su sa oduševljenjem dočekali Vagnerovce, kao i isti pasivni stav stanovnika Voronješke i Lipečke oblasti – niko nije izašao da zaustavi Prigožina. Dakle, mislim da je istoričar u pravu.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading