VAGNEROVCI NASTAVLJAJU SA REGRUTACIJOM VOJSKE! Satelitski snimci otkrili gradnju NOVE baze, evo i gde!

Autor:

Svet

30.06.2023

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centar za regrutaciju grupe u Murmansku nastavlja sa radom, potvrdila je predstavnica centra ruskoj verziji "Barents Observera".

VAGNEROVCI NASTAVLJAJU SA REGRUTACIJOM VOJSKE! Satelitski snimci otkrili gradnju NOVE baze, evo i gde!

Foto: Tanjug/AP

Uprkos propaloj pobuni Jevgenija Prigožina, njegova plaćenička grupa Vagner nije prestala da regrutuje ljude u ruskim regionima. S druge strane, satelitski snimci pokazaju da nova baza ove privatne vojske, koja se gradi u Belorusiji, ubrzano raste.

Centar za regrutaciju grupe u Murmansku nastavlja sa radom, potvrdila je predstavnica centra ruskoj verziji "Barents Observera". U telefonskom razgovoru ona re rekla da je kancelarija operativna i da lokalni muškarci nastavljaju da stupaju u kontakt i prijavljuju se.

Murmansk nije jedini region u kome Prigožinova vojna grupa nastavlja da deluje. Predstavnik Vagnerovog centra u Republici Komi kaže za "Barents Observer" da se regrutacija nastavlja kao i do sada.

Oglasi za centar za zapošljavanje ostaju na mreži na velikom broju lokalnih društvenih medija.

- Regrutacija je operativna i centar je otvoren svakog dana do 18 časova - rekao je predstavnik Vagner centra za Komi, dodavši da se ne plaši da služi Vagner grupi uprkos nedavnom neuspelom puču.

- Ako se plašite, bolje da nas ne zovete - rekao je on novinaru.

Nije jasno da li lokalni Vagnerovi centri u susednim regionima Arhangelsk i Karelija ostaju otvoreni.

U međuvremenu, čini se da je glavni centar grupe u Sankt Peterburgu zatvoren. Ruski organ za cenzuru Roskomnadzor zatvorio je VKontakte stranicu grupe. "Ovaj materijal je blokirao Roskomnadzor na osnovu odluke generalnog tužioca Ruske Federacije", navodi se u obaveštenju na stranici.

FSB je 23. juna podneo krivični postupak protiv Vagner grupe i Jevgenija Prigožina zbog rušenja ruskog odbrambenog establišmenta. Slučaj je navodno zatvoren nakon što je grupa odustala od planova da napadne Moskvu.

U govoru 26. juna, ruski predsednik Vladimir Putin je s jedne strane optužio Progožina i njegovu grupu za izdaju. S druge strane, pohvalio je Vagner za ratne napore u Ukrajini i ponudio borcima te grupe da se upiše u redovne ruske oružane snage, ode kući svojim porodicama ili se presele u Belorusiju.

Što se Belorusije tiče, čini se da satelitski snimci pokazuju aktivnost u napuštenoj vojnoj bazi u Belorusiji, usred spekulacija o preseljenju Vagnerovih snaga u zemlju, javlja BBC.

Slika od 27. juna koju je dobio BBC, a prvi preneo "Radio Slobodna Evropa" (RSE), pokazuje šta bi mogli biti šatori ili slične strukture koje se pojavljuju u bazi.

Na slici od slika 19. juna vidi se da su polja unutar vojnog kompleksa uglavnom prazna.

Vagnerova grupa, koju čine plaćenici, borila se za Rusiju u Ukrajini do prošlog vikenda, kada je krenula u pobunu.

Njen lider Jevgenij Prigožin kasnije je prekinuo napredovanje ka Moskvi nakon što je postignut dogovor uz pomoć beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Nakon neuspele pobune, ruske vlasti su navele da će Vagner biti razoružan, ali da će njegovi članovi izbeći krivično gonjenje.

Baza koja se vidi na satelitskim snimcima je oko 21 kilometar od grada Asipoviči - oko 100 kilometara od glavnog grada Minska. Ruski mediji izveštavaju o toj oblasti kao o mestu gde bi se mogli nalaziti Vagnerovi borci.

Lukašenko je ponudio smeštaj Vagnerovih boraca u svojoj zemlji, gde se veruje da je Prigožin otišao u egzil.

Beloruski lider je pomenuo i napuštenu vojnu bazu, ali nije precizirao lokaciju, rekavši: "Postoji ograda, sve je dostupno, podignite šatore".

Od tada se spekuliše o lokaciji u blizini Asipoviča, koja je nekada bila dom beloruske 465. raketne brigade pre nego što je preseljena 2018. godine.

Fotografija snimljena 27. juna je niske rezolucije, tako da je teško reći šta je tačno napravljeno, ali je očigledno da je došlo do napretka od sredine juna.

Može se videti nekoliko linija pravougaonih struktura koje deluju kao šatori viđeni u drugim vojnim bazama u regionu.

Nejasno je ko je odgovoran za podizanje ovih objekata.

Ukrajinski vojni ekspert Oleg Ždanov rekao je za RSE da je "nerealno" da Vagnerovi vojnici počnu da grade kamp za tako malo vremena od pobune.

Ali Marina Miron, istraživač specijalizovan za rusku vojsku na Odeljenju za ratne studije Kraljevskog koledža u Londonu, smatra da je to moguće.

- Vagner nije kao vojska u kojoj je sve sporo... ako su uspeli da stignu na pola puta do Moskve u roku od jednog dana, moguće je pomisliti da bi možda već počeli da grade kampove u Belorusiji - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
sloba

16.07.2023 20:09

Prpa prpa