KIJEV JE SPREMAN, ALI NATO JOŠ NIJE: Stoltenberg saopštio da Ukrajina neće dobiti zvaničan poziv da se priključi Alijansi

Autor:

Svet

19.06.2023

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO neće uputiti zvaničan poziv Ukrajini da se pridruži vojnom savezu tokom samita u litvanskoj prestonici Viljnusu u julu, izjavio je u ponedeljak šef NATO-a Jens Stoltenberg.

KIJEV JE SPREMAN, ALI NATO JOŠ NIJE: Stoltenberg saopštio da Ukrajina neće dobiti zvaničan poziv da se priključi Alijansi

Foto: Tanjug/AP

„Tokom priprema za samit u Viljusu ne razgovaramo o upućivanju zvaničnog poziva. Razgovaramo kako da približimo Ukrajinu NATO-u“, rekao je Stoltenberg novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, prenosi CNN.

Generalni sekretar je dodao da, iako su u toku konsultacije u vezi sa nastojanjem Ukrajine za pridruživanje NATO-u, on „nije u poziciji da bude brži od ishoda ovih konsultacija“. 

„Ono što mogu da kažem je da se Saveznici u stvari već slažu oko mnogo toga“, primetio je Stoltenberg, navodeći kao primer pozive za članstvo u NATO Finskoj i Švedskoj. 

„Takođe smo saglasni sa onim što smo izjavili 2008. da će Ukrajina postati članica alijanse. Takođe se slažemo da nije na Rusiji, već na Ukrajini i NATO saveznicima da odlučuju kada je pravo vreme da pozovu Ukrajinu“, dodao je Stoltenberg. 

Lider Ukrajine Volodimir Zelenski je u prethodnim prilikama vršio pritisak na Stoltenberga da se obaveže na vremenski okvir za kandidaturu Ukrajine za članstvo. 

Tokom posete Moldaviji početkom juna, Zelenski je naglasio da je Ukrajina „spremna da bude u NATO-u i da samo „čeka kada će NATO biti spreman“.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading