MAKRON REŠIO DA RAZBIJE BRIKS: Samit G7 prilika da se Indija i Brazil ubede da podrže Ukrajinu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

21.05.2023

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je na samitu G7 u japanskom gradu Hirošimi da je taj skup bio prilika da se velike države u usponu, kao što su Indija i Brazil, ubede da podrže Ukrajinu.

MAKRON REŠIO DA RAZBIJE BRIKS: Samit G7 prilika da se Indija i Brazil ubede da podrže Ukrajinu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Članice G7 su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Evropska unija kao posebna celina.

Foto: Tanjug/AP

Samit G7 u japanskom gradu Hirošimi

Indija i Brazil zajedno sa Kinom, Rusijom i Južnom Afrikom čine BRIKS, pa bi ova Makronova izjava mogla da se shvati kao pokušaj razbijanja organizacije u kojoj vodeće uloge imaju kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Tanjug/AP

Onlajn samit lidera država članica BRIKS iz 2022.

Rojters prenosi da je Makron razgovarao sa novinarima dan nakon što je ocenio da je iznenadni dolazak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Hirošimu na samit G7 ono što može da "preokrene igru", misleći na rusku agresiju na Ukrajinu.

Makron se na samitu G7 sastao sa Zelenskim, kao i s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, u pokušaju da okrenu novu stranicu u odnosima dve države, koji su narušeni nakon nedavnih komentara francuskih zvaničnika na račun uspešnosti italijanskih vlasti u borbi s ilegalnim migracijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading