OVUDA ĆE UDARITI UKRAJINCI NA RUSE! Otkriveni PLANOVI Kijeva za prolećnu ofanzivu

Autor:

Svet

13.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskovski analitičari, osim glavnog udara prema Krimu, očekuju i pomoćne na tri pravca.

OVUDA ĆE UDARITI UKRAJINCI NA RUSE! Otkriveni PLANOVI Kijeva za prolećnu ofanzivu

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Valerij Gerasimov i Valerij Zaslužni

Ruski i ukrajinski vojnici svakog jutra s jednakom zebnjom iščekuju naređenje za kolosalnu bitku, koja će odrediti ishod rata. Oficiri pritežu vojsku, proveravaju se oružje i oprema, nervozni su i generali. Svi, pa i načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov, čekaju da ukrajinski general Valerij Zalužni odredi dan kada će zemlja početi da pije krv.

Ruski analitičari i bivši oficiri saglasni su samo u jednom, bez obzira na to da li će Ukrajinci moći da pomere liniju fronta, njihovi gubici biće ogromni i kobni u nastavku rata.

Vladimir Zelenski i zvaničnici iz Kijeva javno govore o mogućnosti da se ofanziva odloži za leto zbog nedostatka oružja i municije. Međutim, u Moskvi su uvereni da će masovna klanica na frontu početi najkasnije do sredine maja.

ZELENSKOM CURI VREME

- Zelenski i Zalužni su svesni da ruska namenska industrija radi u tri smene, što će se sve jače osećati na frontu s protekom vremena. Osim toga, stalan je priliv dobrovoljaca u rusku armiju, dok je Ukrajina već sprovela 13 talasa mobilizacije da bi nadoknadila gubitke i svaki je bio sve malobrojniji jer je sve manje mladih, a mnogo je onih koji izbegavaju poziv - kaže Jurij Podoljaka, analitičar koji je pobegao iz Ukrajine u Rusiju još 2015.

Ukrajinsku vojsku u ovom trenutku Rusi procenjuju na 768.000 ljudi. Od toga je 200.000 obezbeđuje Kijev i granicu s Belorusijom, oko 100.000 čuva dubinu teritorije, odnosno državne zgrade, važne saobraćajne čvorove i vitalne industrijske i infrastrukturne objekte. Direktno na frontu trenutno je oko 268.000 vojnika, dok ih je 200.000, s oko 300 tenkova i 400 artiljerijskih oruđa, u rejonu Dnjepropetrovska i Zaporožja, gde čekaju znak za početak ofanzive.

Ovaj rejon izabran je zato što je u sredini ratišta, odnosno po 200 kilometara udaljen od oba kraja fronta rastegnutog od ušća Dnjepra u Crno more do granice s Rusijom kod Harkova. Ruskim analitičarima i bivšim oficirima ovo govori da će predstoje udari na četiri pravca.

Za glavni ukrajinski udar kandidovao se pravac prema jugu i gradovima Melitopolj, Tokmak i Berdjansk, kroz koje prolaze železnica i širi putevi, da bi presekli kopnenu vezu Krima s Rusijom, stvorili probleme u snabdevanju poluostrva i kasnije ga zauzeli.
Prema tom scenariju, kijevske snage izvele bi i tri pomoćna udara iz Dnjepropetrovska i Zaporožja da bi sprečili Ruse da prebacuju jedinice na glavni pravac. Prvi pomoćni udar bio bi na jugu desantima preko Dnjepra kod ušća, zatim preko ostrva kod samog grada Hersona, gde je reka najuža, i južno od nuklearne elektrane Zaporožje.

PRODOR PREMA ROSTOVU

Drugi pomoćni udar Rusi očekuju na drugom kraju fronta, Svatovskom, gde bi u slučaju prodora Ukrajinci došli u mogućnost da biraju da li da napadnu Lugansk ili Rostov na Donu u samoj Rusiji, što bi takođe dovelo do situacije u kojoj bi snabdevanje Krima bilo moguće samo mostom preko moreuza na ulazu u Azovsko more. Neki čak smatraju da bi udar na Svatovo mogao da bude glavni.

Republika

Foto: Printscreen

 

Niko u Rusiji ne isključuje mogućnost da treći pomoćni udar izvedu ukrajinske trupe iz rejona Kijeva na gradove u Rusiji, Kursk i Belgorod, praktično na moskovskom pravcu. U međuvremenu je najvažniji ruski zadatak da efikasnom protivraketnom odbranom spreče Ukrajince da raketnim sistemima HIMARS gađaju njihove aerodrome, skladišta i koncentracije tehnike i žive sile.

Zemlja još meka za zapadne tenkove

Za Ukrajince zemlja se još nije dovoljno osušila za bitku. Naime, oni još ne mogu da upotrebe tenkove koje im je poklonio Zapad jer je pritisak njihovih gusenica 0,98 kg po centimetra kvadratna. Za to vreme svi se tuku u osnovi sovjetskim modelima čiji je specifični pritisak 0,87 kg po centimetru kvadratnom.

Leteće oklopnjače love leoparde 2

Nije poznato koji scenario ukrajinske ofanzive očekuje ruski generalštab i kakva je iznenađenja spremio.

Rusi su utvrdili liniju fronta širokim protivtenkovskim rovovima i zmajevim zubima. Kružni zemljani radovi u pozadini, oko Tokmaka i Melitopolja, govore da Rusi nisu spremni da napuste ove gradove ni u slučaju opkoljavanja.

Poznati su samo zvanični podaci da na frontu i operativnoj rezervi iza njega drže ukupno oko 410.000 ljudi, uključujući vagnerovce. U strateškoj rezervi, opet zvanično, spremno je 165.000 vojnika, ali nije procurela nijedna informacija gde su sve oni koncentrisani.

Moskovski analitičari i bivši oficiri očekuju da će rusko vazduhoplovstvo prvi put rizikovati i, po cenu značajnijih gubitaka, masovno upotrebiti avione i helikoptere, posebno oklopnjače mi-35 i ka-52, sa zadatkom da spale poklonjene nemačke, američke i britanske tenkove. Oni smatraju da će ukrajinske kolone biti proređene pre nego što uspeju da se razviju za napad, ali dopuštaju mogućnost da će uspeti da probiju prvu liniju odbrane. U tom slučaju očekuje se da će i Rusi upotrebiti rezerve i da će doći do masovne bitke u susretu.

NATO šalje u smrt i svoje vojnike

Među ukrajinskim trupama koje kod Dnjepropetrovska i Zaporožja čekaju naređenje za napad, nalazi se i udarna grupa, koju čine deveti i deseti armijski korpus. Njihova snaga ocenjuje se na 40.000 do 75.000 ljudi, koji imaju ratno iskustvo i prošli su obuku u NATO zemljama, a iz nepoznatog razloga formalno su potčinjeni ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine.

Ova razlika u brojkama proizlazi iz činjenice da se u dokumentima koji su nedavno procureli iz Pentagona navodi da ova dva korpusa imaju ukupno devet brigada, dok ruski izvori navode njih 12, s punim nazivom i stepenom opremljenosti. Pritom Rusi razliku objašnjavaju i željom NATO da sakrije prisustvo svojih vojnika u ukrajinskoj vojsci, većinom Poljaka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading