VISOKI PREDSTAVNIK PENTAGONA U TAJVANU: Ovakva poseta se nije dogodila u prethodne četiri godine! Kako će reagovati Kina?

Autor:

Svet

17.02.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina s velikim nezadovoljstvom gleda na posete američkih zvaničnika ostrvu.

VISOKI PREDSTAVNIK PENTAGONA U TAJVANU: Ovakva poseta se nije dogodila u prethodne četiri godine! Kako  će reagovati Kina?

Foto: Tanjug-AP, Google Maps

Džozef Bajden, Kina, Tajvan

Visoki zvaničnik Pentagona zadužen za kineska pitanja, Majkl Čejs, otišao je u posetu Tajvanu. Pentagon nije želeo da komentariše ove medijske navode, u kojima se precizira i da je Čejs najviši zvaničnik američkog ministarstva odbrane u poseti Tajvanu u poslednje četiri godine.

Kina, inače, s velikim nezadovoljstvom gleda na posete američkih zvaničnika ostrvu koje smatra delom svoje teritorije, što je i razlog zategnutih odnosa na relaciji Pekinga i Vašingtona.

Amerikanci, merđutim, imaju zakon koji im dozvoljava da pomognu Tajvan oružjem. Poseta doskorašnje predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu podstakla je velike kineske vojne manevre u ovoj oblasti.

Približno 20 brodova kineske i tajvanske ratne mornarice bile su raspoređene blizu nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza, rekao je nakon posete Nensi Pelosi za Rojters izvor upućen u to pitanje.

Nekoliko brodova kineske mornarice nastavilo je tokom nekoliko meseci da izvodi manevre u blizini istočne obale Tajvana, saopštio je ovaj izvor, navodi britanska agencija.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je da nastavlja sa združenim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, a portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je kako one imaju za cilj da upozore Sjedinjene Američke Države i kako bi održale lekciju “tajvanskim separatistima”.

- Mere koje smo preduzeli su odgovor na posetu Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Odgovor Kine je opravdan i legitiman i predstavlja upozorenje za huškače i pouku za tajvanske separatiste - istakao je Vang.

On je poručio kako postoji samo jedna Kina, čiji sastavni deo je i Tajvan, prenosi TASS.

Ministar spoljnih poslova Tajvana Jozef Vu ranije je rekao kako je Kina iskoristila posetu Pelosi da bi pokrenula velike vojne manevre nadomak Tajvana, s ciljem da se promeni status kvo u zoni Tajvanskog moreuza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading