Nensi Pelosi napušta Tajpej! RAZBESNELA KINEZE i nastavila turneju!

Autor:

Svet

03.08.2022

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajuća američkog Kongresa, Nensi Pelosi, napušta Tajvan i nastavlja svoju turneju po Aziji.

Nensi Pelosi napušta Tajpej! RAZBESNELA KINEZE i nastavila turneju!

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi napušta Tajpej nakon što je razbesnela Kinu optužujući je da 'stoji na putu Tajvanu' i insistirajući na tome da SAD imaju 'gvozdenu posvećenost očuvanju demokratije' - dok vojska Pekinga okružuje ostrvo radi ratnih igara.

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi

Predsedavajuća američkog kongresa se ukrcala na svoj avion američkog vazduhoplovstva u Tajpeju i napustila Tajvan nakon istorijske posete koja je razbesnela Kinu i eskalirala tenzije između Pekinga i Vašingtona.

Predsedavajući Predstavničkog doma i pet drugih članova Kongresa sada kreću u Južnu Koreju, sledeću stanicu na turneji po Aziji koja takođe uključuje Singapur, Maleziju i Japan.

Ranije danas, Pelosi je optužila Kinu da „stoji na putu“ učešću Tajvana u međunarodnim poslovima i upozorila da američka posvećenost očuvanju demokratije „ostaje gvozdena“ tokom sesije pitanja i odgovora sa novinarima u sredu na Tajvanu.

Pelosi, prva žena predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, takođe se sastala sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven – rekavši joj da kontroverzna poseta pokazuje da SAD „neće odustati od svoje posvećenosti” ostrvu.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden, Nensi Pelosi i Si Đinping

Demokrata je posebno prozvao Kinu, čiji su lideri upozorili da putovanje gura Tajvan u 'katastrofalan ponor'.

Njena primedba odnosila se na iznenadnu jednodnevnu posetu dvostranačke kongresne delegacije u aprilu 2021. U grupi su bili senatori Lindzi Grejem, Bob Menendez, Ričard Ber, Ben Sas i Rob Portman, kao i poslanik Roni Džekson.

Kina je žestoko osudila posetu pošto je Pelosi u svom govoru u parlamentu u Tajpeju pozdravila Tajvan kao „jedno od najslobodnijih društava na svetu“.

Peking je svoj gnev zbog prisustva Pelosi na ostrvu – za koje kaže da je deo Kine – pokazao naletom vojnih aktivnosti u okolnim vodama, pozivajući američkog ambasadora u Pekingu i najavljujući obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Pelosi je stigla na aerodrom na Tajvanu u crnom kadilaku nakon sastanka sa aktivistima za ljudska prava, uključujući studentskog lidera sa Trga Tjenanmen iz 1989. Vuer Kaiki, na sastanku iza zatvorenih vrata u Memorijalnom parku belog terora Jing-Mei.

Provela je nekoliko minuta u razgovoru sa zvaničnicima i radnicima na aerodromu Songshan u Tajpeju pre nego što se popela uz stepenice aviona i mahnula gomili pristalica. Američki vojni avion poleteo je u 18 časova po lokalnom vremenu, završavajući posetu ostrvu za manje od 24 sata, piše Dejli Mejl. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading