SKANDAL TRESE INDIJU: Treći najbogatiji čovek na svetu izveo najveću prevaru u korporativnoj istoriji

Autor:

Svet

26.01.2023

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontrolisao mrežu ofšor računa.

SKANDAL TRESE INDIJU: Treći najbogatiji čovek na svetu izveo najveću prevaru u korporativnoj istoriji

Foto: Tanjug/AP

Treći najbogatiji čovek na svetu Gautam Adani grupe optužen je, nakon dvogodišnje istrage, za pranje novca, korupciju i krađu poreskih obveznika.

Adani je negirao optužbe za koje je rekao da su smišljene da ga potkopaju.

Gautam Adani optužen je da je izveo "najveću prevaru u istoriji korporacija" preko svoje korporacije sa sedištem u Indiji.

Američki investitor Hindenburg Research sproveo je dvogodišnju istragu šefa Gautama Adanija, koji vredi 125 milijardi dolara, prenosi Dejli mejl.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gutam Adani

 

Firma navodi da su Adani i njegova porodica kontrolisali mrežu ofšor fiktivnih računa koje je koristila za korupciju, pranje novca i krađu poreskih obveznika, a sve dok su izvlačili novac iz kompanija u njihovom vlasništvu.

- Adani je izveo ovaj gigantski podvig uz pomoć pomagača u vladi i domaće industrije međunarodnih kompanija koje olakšavaju ove aktivnosti - napisala je kompanija u svom izveštaju objavljenom u utorak.

Adani grupa je odmah demantovala te tvrdnje i izrazila šok zbog optužbi koje su koštale kompaniju 12 milijardi dolara tržišne vrednosti.

U svom oštrom izveštaju, Hindenburg je doveo u pitanje kako je Adani grupa koristila svoje ofšor entitete u poreskim rajevima kao što su Mauricijus, Karipska ostrva i Ujedinjeni Arapski Emirati, dodajući da određeni ofšor fondovi i fiktivne kompanije povezane sa grupom "tajno" poseduju deonice.

Prema zvaničnicima u tim istragama, Adanijev brat Vinod je prebacio novac iz ofšor entiteta u privatne ofšor fondove i kompanije u vlasništvu porodice. Taj novac bi potom otišao entitetima na Mauricijusu pre nego što bi se iskoristio za ulaganje u akcije Adani grupe.

Podsetimo, indijski mogul Gautam Adani, u 2022. je postao treća najbogatija osoba na planeti.

Adani je prošle godine postao najbogatija osoba u Aziji, svrgnuvši sa trona svog "rivala" Mukeša Ambanija.

Dok je većina milijardera izgubila novac, on je svojoj neto vrednosti u 2022. dodao čak 40 milijardi dolara.

 

 



 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading