ŠOKANTNO PUTINOVO PRIZNANJE! Ovo je Zapad čekao, VELEOBRT!

Autor: Republika

Svet

18.07.2022

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir održao je sastanak sa samim političkim vrhom Kremlja i tom prilikom poručio nešto zbog čega zapadni moćnici sada likuju.

ŠOKANTNO PUTINOVO PRIZNANJE! Ovo je Zapad čekao, VELEOBRT!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je govor u kom je, ako je sudeći po napisima zapadnih medija, priznao ono što su njegovi suparnici mesecima čekali da čuju - sankcije koje su saveznici predvođeni NATO i Sjedinjenim Američkim Državama uveli Ruskoj Federaciji zbog invazije te zemlje na Ukrajinu 24. februara ove godine, nanele su "kolosalnu štetu njenoj privredi". 

Putin je, naime, tokom sastanka s predstavnicima političkog vrha svoje zemlje istakao kako su sankcije Zapada odvojile Rusiju od glavnih tehnoloških proizvoda i priznao da nacija ne može da se razvija u potpunoj izolaciji. Dodao je, takođe, da bi bilo nemoguće u potpunosti prekinuti vezu Moskve sa ostatkom sveta.

- Ovo je veliki izazov za našu zemlju - poručio je ruski predsednik danas na početku video konferencije, pa nastavio: 

- Shvatajući kolosalnu količinu poteškoća sa kojima se suočavamo, tražićemo nova rešenja na energičan i kompetentan način. Jasno je da se ne možemo razvijati izolovani od ostatka sveta. U današnjem svetu ne možete samo, znate, sve zaokružiti kompasom i postaviti ogromnu ogradu, to jednostavno nije moguće - rekao je Putin, prenosi Dejli mejl. 

Prema napisima tog medija iz Ujedinjenog Kraljevstva, mnoge vrhunske tehnološke kompanije, uključujući Epl, Majkrosoft i Intel, obustavile su svoje operacije u Rusiji ili su potpuno napustile zemlju nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu, ostavljajući Rusiji nekoliko domaćih alternativa.

 

 

Putin je takođe rekao da su mnoge brzorastuće ruske firme u sektoru, kao što su onlajn prodavac "Ozon" ili internet kompanija "Iandek", zaostajale u rastu jer im je bio prekinut pristup zapadnom finansiranju.

- Nacija će se ipak fokusirati na razvoj domaće tehnologije i na domaće inovacije - naglasio je ruski lider, što se nije dopalo zapadnim medijima te su ga u tom delu nazvali "ratnohuškačeem". 

Inače, njegovo priznanje da sankcije Zapada osakaćuju rusku tehnološku industriju došlo je nakon što su se ministri spoljnih poslova EU sastali u Briselu da razgovaraju o novim predlozima za uvođenje novog paketa sankcija. Oni, naime, razmatraju potencijalnu zabranu izvoza zlata kako bi dodatno osakatili rusku ekonomiju.

- U ovom trenutku je najvažnija stvar zabrana ruskog zlata - poručio je šef spoljnih poslova evropskog bloka Žozep Borelj

Republika

Foto: printskrin

Žozep Borelj 

Grupa vodećih industrijskih zemalja G7 već se, podsetimo, obavezala na zabranu zlata prošlog meseca, tvrdeći da je Rusija koristila zlato da bi osnažila svoju valutu i tako zaobišla uticaj sankcija. U Briselu će 27 ministara takođe proceniti kako mogu da pooštre kontrolu izvoza visoke tehnologije u Rusiju, što bi, kako se u Briselu veruje, moglo da bude još štetnije za tehnološki sektor u zemlji, koji je već u teškom stanju. 

Ranije danas su se pojavile slike nekoliko ministara kako se pozdravljaju i smeju tokom sastanka u glavnom gradu Belgije. Ministri su se takođe obavezali da će dodati još 500 miliona evra vojne pomoći u ukrajinski ratni kovčeg kako bi ojačali odbranu nacije. Odluka je doneta nakon video sastanka o najnovijim dešavanjima na video-konferenciji ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, koji je rekao da je zahvalan na novim fondovima. Time je EU ukupno dosad izdvojila 2,5 milijardi evra pomoći Kijevu.

- Ako bilo šta treba da se nastavi, to su isporuke oružja - poručio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis, ističući da je takođe neophodno obezbediti luku Odesa u dovoljnoj meri kako bi se osiguralo da se isporuke žitarica mogu nastaviti.

- A svako ko to može, očigledno je da je ovo glavne industrijske zemlje zapadnog sveta. Oni moraju da pojačaju to - naglasio je Landsbergis. 

Ministri su, inače, jutros branili svoje istraživanje o dodatnim sankcijama Rusiji, tvrdeći da mere koje su već uvedene funkcionišu, uprkos pretnji po snabdevanje EU energijom. Ipak, mađarski premijer Viktor Orban je u petak osudio sankcije i tvrdio da Brisel nanosi više štete evropskoj ekonomiji nego Moskvi.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Viktor Orban 

Orban, kako navodi Dejli mejl, jeste lider EU koji je najbliži Kremlju i čest je kritičar Brisela. Jednom prilikom je istakao da je Evropa "pucala sebi u leđa" tako što je oštetila zalihe energije.

- Brisel je mislio da će politika sankcija naštetiti Rusima, ali nas više boli - zaključiko je tada on.

S druge strane, EU ima za cilj da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. godine, ali želi da se zasad snabdevanje nastavi jer se udaljava od ruskih snabdevanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading