Stiže odgovor na Putinove pretnje: Velika Britanija šalje rakete dugog dometa u Ukrajinu!

Autor:

Svet

06.06.2022

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija šalje Ukrajini svoje prve raketne sisteme dugog dometa, saopštilo je ministarstvo odbrane, uprkos pretnji Rusije Zapadu.

Stiže odgovor na Putinove pretnje: Velika Britanija šalje rakete dugog dometa u Ukrajinu!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ministar odbrane Ben Valas je rekao da će M270 višecevni raketni sistemi pomoći Ukrajini da se odbrani od Rusije, prenosi BBC.

- Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sistemi omogući će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometnog oružja, koje su snage (ruskog predsednika Vladimira) Putina neselektivno koristile da sravne gradove - rekao je Valas u saopštenju.

Britanska vlada nije potvrdila koliko će oružja poslati. Odluka je doneta u koordinaciji sa SAD, koja je prošle nedelje objavila da će postali raketni sistem Ukrajini.

Potez SAD je već razbesneo Moskvu, a u nedelju je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio da će proširiti listu meta koje će Rusija napasti u Ukrajini ukoliko zapadne zemlje pošalju oružje dugog dometa Kijevu.

Britanska vlada je rekla da će u narednim nedeljama ukrajinska vojska u Britaniji biti obučena kako da koristi ove sisteme.

Britanski raketni sistem za višestruko lansiranje može da ispali 12 projektila u roku od jednog minuta i može da pogodi ciljeve u krugu od 80 km sa velikom preciznošću - daleko dalje od artiljerije koju Ukrajina trenutno poseduje, prenosi Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Перагеније

06.06.2022 17:37

Арапска пословица: пас лаје, а караван пролази.

cardak

09.06.2022 08:45

Dogod postoji NATO rat u Ukrajini nece prestati.(NATO SU EVROPSKE ZAPADNE ZEMLJE KOJE CEKA ZIMA I GLAD)!A amere ce rUSI PROTERATI PREKO BARE ,A NEKE U SIBIR GRADE DVA KOMPLETNA GRADA TREBA I RADNA SNAGA KOJA NEKOSTA SKORO NISTA!