RUSKA NAFTA PRONAŠLA SVOJE KUPCE: EU uvela embargo, ali Rusi se i dalje koprcaju!

Autor:

Svet

01.06.2022

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri Evropske unije postigli su ove nedelje sporazum o zabrani većine uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, ali nacije su već izbegavale naftu u zemlji, menjajući globalne tokove robe koja pokreće svet.

RUSKA NAFTA PRONAŠLA SVOJE KUPCE: EU uvela embargo, ali Rusi se i dalje koprcaju!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i šefica EK Ursula fon der Lajen

Izvoz ruske nafte već je naštetio nekim članicama EU koje su delovale preventivno u iščekivanju potencijalnih mera, pored zabrana iz zemalja uključujući Sjedinjene Države.

Količina ruske sirove nafte koja je „na vodi“ porasla je na skoro 80 ​​miliona barela ovog meseca u odnosu na manje od 30 miliona barela pre invazije na Ukrajinu.

- Porast količine sirove nafte na vodi dešava se zato što se sve više barela kreće dalje, posebno u Indiju i Kinu - rekao je Met Smit, vodeći analitičar nafte za Ameriku u Kpleru i dodao da se pre invazije na Ukrajinu mnogo više ruske nafte kretalo ka obližnjim lokacijama u severozapadnoj Evropi. 

Atomska bomba za ekonomiju

Ruska invazija na Ukrajinu krajem februara potresla je energetska tržišta. Rusija je najveći izvoznik nafte i proizvoda na svetu, a Evropa je posebno zavisna od ruskog goriva.

Foto: Pixabay

 

Lideri EU su nedeljama raspravljali o šestoj rundi sankcija, ali mogući embargo na naftu postao je tačka prepreke. Mađarska je bila među nacijama koje nisu pristale na potpunu zabranu. Premijer Viktor Orban, saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da bi zabrana ruske energije bila "atomska bomba" za mađarsku ekonomiju.

Sporazum od ponedeljka među liderima bloka je usmeren na rusku pomorsku naftu, ostavljajući prostor zemljama, uključujući Mađarsku, da nastave da uvoze zalihe putem gasovoda.

U martu su cene nafte skočile na najviši nivo od 2008. pošto su kupci bili zabrinuti zbog dostupnosti energije, s obzirom na ionako teške uslove na tržištu. Potražnja se oporavila nakon pandemije, dok su proizvođači držali proizvodnju pod kontrolom, što znači da su cene rasle već pre invazije.

Tri miliona barela nafte je ugroženo

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je u martu da je tri miliona barela ruske nafte dnevno ugroženo. Te procene su od tada revidirane niže, ali podaci prikupljeni pre nego što je EU pristala da zabrani rusku naftu pokazuju da je izvoz ruskog goriva u severozapadnu Evropu već pao sa litice. Ruska nafta još uvek nalazi kupca, barem za sada, pošto se nafta Ural u zemlji trguje sa popustom u odnosu na međunarodnu referentnu naftu Brent.

Otvorena nova tržišta

Kako se navodi u najnovijim podacima, nafta se najviše izvozi u Kinu i Indiju, više nego ikada. 

Volfe Research je ponovio ovu tačku, rekavši da iako je ruska proizvodnja nafte opala od početka rata, izvoz je ostao „iznenađujuće otporan“.

Kompanija je saopštila da je Rusija preusmerila izvoz na mesta, uključujući Indiju, koja se pojavljuje u brodskom saobraćaju kroz Suecki kanal. Analitičari predvođeni Semom Margolinom primetili su da je saobraćaj kroz ključni plovni put u maju povećan za 47 odsto u odnosu na ovo doba prošle godine.

Foto: Tanjug/AP

 

- Preusmeravanje crnomorskih tankera niz Suec u odnosu na Evropu je duži put i samim tim utiče na inflaciju cena nafte, a ovi trgovinski obrasci 'poslednjeg utočišta' mogu nagovestiti veće probleme sa snabdevanjem u budućnosti, jer je tržište očigledno ostalo na svojim poslednjim opcijama - saopštila je firma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Istina

01.06.2022 17:06

Republika odgovaracete za svoje anti Srpske stavove i radnje..