PUTIN PODIGAO OSAM BRODOVA DA OPKOLE MOSKVU! Svet bruji o tajnama ruskog predsednika s olupine krstarice, javile se i majke i očevi NESTALIH RUSA! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

23.04.2022

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je flotu od osam plovila, među kojima je i čuvena Komuna, najstariji spasilački brod na svetu, na mesto gde je potopljena krstarica "Moskva".

PUTIN PODIGAO OSAM BRODOVA DA OPKOLE MOSKVU! Svet bruji o tajnama ruskog predsednika s olupine krstarice, javile se i majke i očevi NESTALIH RUSA! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Twitter

Zapad tvrdi da Vladimir Putin krije nešto krupno na "Moskvi"

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je čak osam brodova kako bi njima opkolo mesto gde se nalazi potopljena raketna krstarica "Moskva", donedavno najmoćnije plovilo Crnomorske flote, koja je prošle nedelje razorena nedaleko od ukrajinske obale i završila na dnu Crnog mora.

Veruje se, kako navodi britanski Dejli mejl, da se u olupini ratne grdosije koja je nosila čak 510 ljudi, još nalaze mnogobrojni spisi s tajnim kodovima, ali i oružje za koje Putin ne želi da na bilo koji način dođe u ruke zapadnih sila. Taj portal navodi da ruski predsednik možda pokušava da prikrije stvarne razmere tragedije koja je zadesila njegovu zemlju potapanjem krstarice, tako što želi da sakrije tela navodno stradalih mornara.

Naime, Zapad od početka incidenta tvrdi da je na plovilu bilo više od 500 ljudi, te da na stotine njih sigurno nisu spaseni. Kremlj je, međutim, nedugo nakon tragedije objavio snimak iz krimskog grada Sevastopolja na kom se vidi kako preživele mornare s "Moskve", zajedno s njihovim kapetanom Antonom Kuprinom, dočekuje komandant Crnomorske flote, general Nikolaj Jevmenov.

Rusija je ubrzo potom priznala kako je život izgubio jedan mornar, dok se 27 njih vode kao nestali. Zapadni mediji, međutim, navode kako to i dalje nije potpuna istina, nastavljajući da objavljuju priče ruskih porodica koje su navodno ostale bez sinova, braće, rođaka u potapanju "Moskve", čiji broj daleko premašuje cifru od 28. 

- Spasilačka flotila od osam brodova, uključujući Komunu, najstariji aktivni ratni brod na svetu, i jednu podmornicu, poslata je na mesto potonule "Moskve" na oko 128 kilometara od obale Odese. Spasilački tim je poslat iz Sevastopolja, velike pomorske baze na Krimu koji je Rusija pripojila 2014. - stoji u izveštaju Forbsa koji zatim citira reči eksperta za ruske pomorske snage Ejč Aja Satona koji je sugerisao da se Putin možda nada da će povratiti kriptološke materijale – radio aparate i ključeve koji ukazuju na tajne kodove, kao i svako oružje ili dnevnike interesantne stranim silama.

On je objasnio da je jedina svrha Komune dugačke više od 90 metara i izgrađene pre 110 godina za mornaricu cara Nikolaja II, da povrati potopljena plovila i teret nakon brodoloma ili drugih pomorskih žrtva.

- Međutim, budući da je "Moskva" pod vodom na oko 48 metara, stručnjaci veruju da je malo verovatno da će Komuna pokušati da spase celu olupinu - naveo je on. 

 

 

I jedan zvaničnik američke odbrane, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je za Forbs da bi izvlačenje "Moskve" bio ogroman inženjerski zadatak.

- Nismo videli nikakve indikacije da su pokazali bilo kakav interes da to urade - istakao je on aludirajući na činjenicu da je onda sasvim neobično da je sada ruski lider poslao čak osam plovila ka olupini. 

U međuvremenu, Dejli mejl prenosi da besne porodice ruskih vojnika, koji su služili na brodu, očajnički traže svoje sinove i optuju Kremlj za širenje laži i "maltretiranje" nakon što im je Putin obećao da mladići neće biti poslati u zonu ratovanja u Ukrajini.

- Neki rođaci su upozoreni da neće dobiti finansijsku kompenzaciju za smrt svojih najmilijih ako odu u medije. Uprkos tome, hrabri Dmitrij Škrebec, otac Jegora Škrebeca, pokrenuo je kampanju da izvuče istinu o tome šta se dogodilo ratnom brodu i njihovim sinovima - podseća Dejkli mejl, pa nastavlja: 

- On je za Karent tajms rekao: "Svi odgovorni za ovo treba da budu kažnjeni. Ili bolje rečeno, zbog onoga što nisu uradili" - citira britanski portla. 

 

 

Inače, Ministarstvo odbrane Rusije, kom je trebalo nedelju dana da prizna da je u tragediji bilo žrtava, saopštilo je u petak da je brod oštećen u požaru, a da evakuisano 396 članova posade.

- Ministarstvo nije ponudilo nikakvo objašnjenje za svoje ranije tvrdnje da je cela posada sišla sa broda pre nego što je on potonuo - podseća Dejli mejl. 

Inače, gubitak "Moskve" je jedne od tri raketne krstarice te vrste u ruskoj floti, a njen kraj je bio obavijen velom misterije od trenutka kada je prvi put prijavljen incident na plovilu rano ujutru 14. aprila. Ukrajina je tada saopštila da je pogodila brod projektilima neptun. Rusko Ministarstvo odbrane, međutim, nije priznalo napad do danas, rekavši tada da je na brodu izbio požar koji je zatim zahvatio municiju i izazvao ozbiljnu štetu. 

Moskva je čak insistirala na tome da je brod ostao na površini i da je odvučen u luku, da bi nekoliko sati kasnije ipak objavljeno priznanje da je plovilo potonulo "zbog nemirnog mora". 

Stvari su, mneđutim, za Kremlj počele dodatno da se komplikuju kada je o toj tragediji počeo da govori Dmitrij Škrebec koji je izgubio sina.

 

- Moj sin je bio vojnik koji je služio kao kuvar u Moskvi, a sada je nestao - objavio je Škrebec na društvenim mrežama.

 

Njegov emotivni snimak i apel na ruske vlasti da otkriju šta se mladiću dogodilo, preko noći je postao viralan. 

- Vojska je rekla da je cela posada evakuisana. To je laž! Cinična laž! Moj sin, kako su mi rekli sami komandanti krstarice Moskva, ne vodi se među ranjenima i mrtvima i pripisuje se spisku nestalih... Momci, nestali na otvorenom moru?! - naveo je očajni otac. 

Slične objave brzo su usledile i iz drugih delova Rusije. Asošijeted pres je pronašao objave na društvenim mrežama u kojima se traži još najmanje 13 mladića koji su navodno služili u Moskvi, a čije porodice nisu mogle da ih pronađu. Jedna žena je razgovarala za AP pod uslovom da ostane anonimna jer se plašila za bezbednost. Rekla je da je njen sin bio vojni obveznik i da je bio na brodu "Moskva". Izgubila je vezu sa njim nekoliko nedelja nakon što joj je samo kratko javio da ide na vojnu vežbu. 

- Poslednji put smo razgovarali telefonom sredinom marta. Bio je na brodu, ali nije rekao gde se nalazi. Počela sam da ga tražim tek dan nakon što sam saznala za nevolje na brodu "Moskva", jer je u zvaničnim izjavama Ministarstva odbrane pisalo da je posada evakuisana. Ali niko mi se nije javio niti mi je poslao poruku gde se nalazi moj sin - ispričala je žena i dodala kako je na kraju dobila poziv iz kog je saznala da se njen sin vodi kao nestao i da su male šanse da je preživeo u hladnoj vodi.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading