DIGLA SE SILA PROTIV PUTINA! Amerika, Britanija, EU i NATO spremili žestok udar, Bajden održao sastanak usred noći: 8.500 VOJNIKA SPREMNO ZA RAT!

Autor: Republika

Svet

25.01.2022

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenzije na relaciji Zapad-Ruska Federacija dostigle su tačku pucanja.

DIGLA SE SILA PROTIV PUTINA! Amerika, Britanija, EU i NATO spremili žestok udar, Bajden održao sastanak usred noći: 8.500 VOJNIKA SPREMNO ZA RAT!

Foto: Tanjug/AP

Udruženi protiv Vladimira Putina

Svet se nalazi na rubu katastrofe nakon što je odnos između Zapada i Rusije dostigao najkritičniju tačku još od Hladnog rata, a izuzetno napetoj situaciji doprineo je najnoviji potez američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je u noći između ponedeljka i utorka sazvao hitan sastanak putem zum aplikacije sa evropskim i NATO saveznicima.

Tokom razgovora Bajden je bez imalo ustezanja potvrdio da je izdao naređenje da 8.500 vojnika njegovih vojnika bude u pripravnosti da krene na istok Evrope.

Iako je ubrzo potom naveo kako nema nameru da ka Rusiji šalje oružane snage bez "pravog povoda", njegovi najnoviji koraci izazvali su bojazan da će šef Kremlja Vladimir Putin da odgovori žestoko i tako dovede do eventualnog sukoba. 

- Imali smo veoma, veoma dobar sastanak. Među nama vlada potpuno razumevanje i usaglašenost po pitanju situacije u Ukrajini - rekao je kratko američki lider, odbivši da dalje komentariše o čemu je još tokom 90 minuta razgovarao sa čelnicima EU, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Podsetimo, Zapad, predvođen Amerikom i NATO, već nedeljama optužuje Rusku Federaciju da sprema invaziju na Ukrajinu i da je zato ka toj zemlji rasporedila na desetine hiljada vojnika. Iako Moskva uporno negira optužbe, navodeći da ima pravo da oružje raspoređuje gde god želi na sopstvenoj teritoriji, čelnici zapadnih centara moći to ne prihvataju. 

A da je situacija veoma napeta potvrdio je i generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, koji je istakao da se sa saveznicima složio da će Rusija platiti veoma visoku cenu ako napadne Ukrajinu.

Foto: Printscreen

Stoltenberg se pohvalio rezultatima sastanka na Tviteru 

- Svi smo mišljenja da će u slučaju invazije na Ukrajinu Rusija da trpi veoma velike posledice - napisao je Stoltenberg na Tviteru, što je potvrdio i britanski premijer Boris Džonson.  

Invazija na Ukrajinu bi bila katastrofalan i bolan, nasilan i krvav poduhvat - istakao je Džonson, a zatim, nakon što je njegova zemlja juče povukla deo osoblja ambasade iz ukrajinske prestonice Kijeva, naveo kako je situacija izuzetno turobna. 

- Već radimo na pripremi nove runde privrednih sankcija protiv Ruske Federacije - otkrio je Džonson.   

Potvrdio je da Britanija čvrsto stoji uz narod Ukrajine i podsetio kako je spreman da nastavi da šalje oružje u tu zemlju kako bi ono eventualno bilo iskorišćeno protiv ruskih snaga. 

Pretnje zvaničnoj Moskvi stigle su i iz samog vrha Evropske unije nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članice Unije. Sastankom je predsedavala šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

- Osuđujemo ruske kontinuirane agresivne poteze i pretnje Ukrajini i pozivamo tu zemlju da deeskalira situaciju, poštuje međunarodno pravo i konstruktivno se uključi u dijalog kroz uspostavljene međunarodne mehanizme - rečeno je nakon sastanka i poručeno da bi bilo kakva vojna agresija na Ukrajinu imala “teške posledice” i “visoku cenu” za Rusiju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Spremni da deluju u svakom trenutku, američki vojnici 

Što se tiče američkih vojnika, portparol Pentagona Džon Kirbi, otkrio je da većina njih čini kopnene snage koje će u slučaju dejstava NATO, biti poslate u Evropu. 

- Oni su spremni da reaguju ukoliko dođe do uzurpiranja mira. Nisu deo nikakve određene misije, ministar odbrane je jednostavno hteo da bude siguran da ima jedinice koje su spremne da reaguju u bilo kom trenutku ako se ukaže potreba za tim - objasnio je Kirbi. 

S druge strane, NATO snage koje su spremne da dejstvuju u eventualnom sukobu s Rusijom čine vojnici na zemlji, pripadnici vazduhoplovnih snaga i mornarice. Ima ih oko 40.000. 

- Ovo je samo naš način da pokažemo da smo lojalni saveznicima i da smo spremni na sve da zaštitimo one koji nam veruju - naglasio je Kirbi. 

Inače, nakon sastanka na Bajdenovu inicijativu, otkriveno da će za potrebe smirivanja aktuelne napete situacije reagovati francuski predsednik Emaenuel Makron, koji je izrazio spremnost da posreduje između Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog

- Predsednik Makron je izrazio duboku zabrinutost zbog trenutne situacije kod granice Ukrajine i želi da uradi nešto na smirivanju tenzija. Deeskalaciju napetosti treba da prati snažna poruka Rusiji da prestane s agresivnim akcijama i da sedne za pregovarački sto - rečeno je u saopštenju Jelisejske palate. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron bi da radi na smirivanju napetosti 

Putin naredio proveru borbene gotovosti na Zapadu  


U trenutku izuzetno napetih odnosa sa Zapadom u ruskom Zapadnomg vojnom okrugu započela je planska provera borbene gotovosti. Jedinice su na zapovest predsednika Vladimira Putina podignute na znak za uzbunu. Na mestu za postrojavanje komandanti im dodeljuju zadatke. Jedan od njih je raspoređivanje raketnog sistema „Iskander M“ pod zaštitom pešadije.

Borbena tehnika se izvozi iz hangara kako bi se izveo marš do poligona na kojima će se održavati vežbe. Prema rečima komande, cilj manevara je provera veština i usklađenosti dejstava vojske.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vlada

08.02.2022 06:06

Ne dižite tenziju bezveze. Protiv Rusije je potrebno podići najmanje 20.miliona vojnika. Ni malena Srbija se nije uplašila Nato hoštapler, a kamo li svetska sila br. 1, tj Rusija.

Odgovori 15 4
Zoran

10.02.2022 11:19

A kaka se to sila digla glodara