PUCA AMERIČKA GRANICA! Na desetine hiljade migranata preti da zatrpa jug SAD, dramatične scene obišle svet! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

19.09.2021

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Migrantska kriza kakva nije viđena u poslednje dve decenije na međi Južne i Severne Amerike preti da izazove zastrašujuću kataklizmu.

Foto: Tanjug/AP

Migranti ne prestaju da prelaze Rio Grande  

Dramatične scene odvijaju se na američko-meksičkoj granice gde ja na hiljada migranata počelo ilegalno da prelazi ka SAD nakon što su danima ranije ispod mosta, koji povezuje Del Rio u Teksasu i meksičko naselje Sijudad Akinja, oformili nepregledno veliki privremeni "grad" čekajući, mahom s decom u naručju, pogodan trenutak da krenu put američkog tla. 

Taj trenutak je, kako veruju, došao, čemu svedoči i snimak objavljen na Foks njuzu, na kom se vidi kako horde ljudi hrle ka SAD ilegalno, pri čemu američka pogranična policija nije u stanju da ih sve zaustavi.          

Prema navodima BBC, u pitanju su uglavnom izbeglice sa Haitija, koje su danima spavale pod mostom nakon što su peške prešli reku Rio Grande, rizikujući život.

- Vlada SAD se suočava s najozbiljnijom migrantskom krizom u poslednje vreme i preti joj nalet izbeglica kakav nije viđen u poslednjoj deceniji - navodi britanski javni servis i podseća da je ranije ove godine objavljen podatak po kom je broj migranata "zarobljenih" na američko-meksičkoj granici premašio 200.000, prvi put u poslednje dve decenije. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden odustao je od izgradnje zida ka Meksiku 

S tim u vezi, američke vlasti su uhapsile više od 195.000 migranata na meksičkoj granici, što je daleko više od tog broja iz 2019. kada je na istom mestu privedena 51.000 ljudi. To je, podsetimo, bilo u vreme administracije Donalda Trampa, koji je svojevremeno objavio rat migrantima i naredio izgradnju zida ka Meksiku. Trampov naslednik, Džo Bajden, gotovo momentalno je napustio tu politiku i po dolasku u Belu kuću objavio da se izgradnja kontroverzne granične blokade obustavlja. 

Migrantima je to dalo novi vetar u leđa.     

Prema upozorenjima mnogobrojnih humanitarnih organizacija, na graničnom prelazu između Meksika i SAD je situacija veoma kritična i zbog činjenice da temperatura danima ne pada ispod 37 stepeni. Strahuje se od širenja bolesti i zaraza, iako nesrećni migranti pokušavaju da u reci Rio Grande održavaju ličnu higijenu. 

Reka im je, međutim, i osnovni izvor vode za piće. 

Zbog svega toga raste pritisak na američke vlasti koje se s jedne strane suočavaju s kritikama zbog stanja u kom se nalaze izbeglice, kao i njihovog tretmana, ali s druge i sa ozbiljnim problemom gde bi mogli da se smeste svi migranti koji žele da svoje mesto pod Suncem nađu upravo u Americi.    

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Predrag

19.09.2021 11:53

Tramp je bio vidovit...!!