JEZIVO! PEDOFILIJA U KATOLIČKOJ CRKVI U RIJECI: Muk u vrhu crkve i u medijima, nadbiskup pozvao na odgovornost zlostavljače! (VIDEO)

Autor:

Svet

16.06.2023

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je od objavljivanja dramatičnih informacija o svešteničkoj pedofiliji u Rijeci prošlo gotovo mesec dana, reakcija nema, svi ćute, a riječki je nadbiskup Mate Uzinić ostao usamljen nakon što je javno progovorio.

JEZIVO! PEDOFILIJA U KATOLIČKOJ CRKVI U RIJECI: Muk u vrhu crkve i u medijima, nadbiskup pozvao na odgovornost zlostavljače! (VIDEO)

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Javni istup Mate Uzinića nije zapravo naišao na odobravanje mnogih sveštenika, koji smatraju da je Crkvi naneo više štete nego koristi. Neki smatraju da je Uzinić, razočaran, tako postupio jer nije izabran za zagrebačkog nadbiskupa. Prvi čovek crkve u Rijeci i okolici tvrdi da je bio šokiran kada je pročitao iskaze sveštenika koji su seksualno iskorištavali maloletnike. Sam Uzinić tvrdi da je pogrešno da se ”štite” institucije i ne iznosi prava istina.

- Velika kriza crkve je da nismo zaštitili one najslabije. Ne možemo promeniti ono što se dogodilo, ali moramo iz ovoga naučiti - rekao je Uzinić.

Neki čak smatraju da ni Uzinić ne bi javno progovorio o tim skandalima da ”Nacional” nije objavio tekst u kojem se spominju zlostavljanja u Rijeci. Nadbiskuop to demantuje i tvrdi da je imalo saopštenje u pripremi, a da su novinski tekstovi samo ubrzali da o svemu javno govori, pišu Novosti.

- Moj nastup je bio u funkciji zaštite žrtava, a oni sveštenici koji dobro rade nemaju čega da se boje. Neki biskupi smatraju da sam želeo da se dodvorim medijima, jer želim da istaknem sebe - dodao je riječki nadbiskup.

Mnogo puta do sada Mate Uzinić je šokirao crkvene konzervativce koji ga smatraju ”crvenim biskupom”. Sada za Rijeku takođe govore da je ”crveni grad”, sa levo orijentisanim građanima. Nadbiskup ne prihvata to etiketiranje i smatra da mu je bila dužnost da postupi kao što je uradio. I dalje poziva sve žrtve da prijave slučajeve pedofilije, ne bojeći se posledica.

- Tim žrtvama treba obezbediti i novčanu odštetu, a sveštenici zlostavljači trebaju da odgovaraju - poručuje Uzinić”.

I dalje, usprkos ćutanju u Crkvi, smatra da sankcionisanje zlostavljača ne šteti Crkvi, već obratno. Retke su i reakcije van Crkve. Psihološkinja Lorena Zec iz Rijeke kaže, ”koliko god to grozno zvučalo” da je Crkva fantastično mesto za seksualne predatore. Teolog Zoran Grozdanov tvrdi da će otvaranje Pandorine kutije biti potpuno tek ako i drugi hrvatski biskupi učine isto kao Uzinić i progovore o slučajevima pedofilije u svojim sredinama, pišu Novosti.

- Morali bi to da urade - kaže Grozdanov.

Sudeći po ćutanju biskupa, nešto slično nije na vidiku, a ova šokantna afera u Rijeci ne spominje se mnogo ni u crkvenim medijima. I novi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša u poslednjim nastupima govori o svemu, samo ne spominje riječke slučajeve, pišu Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading