Ovako se širi radikalni islam na Balkanu: Po 100 evra za zabrađene žene

Autor:

Svet

25.08.2017

05:53 >> 06:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sarajevu i Prištini islamističke grupe iz Turske i Saudijske Arabije plaćaju svima koji prihvate radikalnu ideologiju. Na ovaj način se može zaraditi i prosečna plata.

RepublikaFoto: youtube.com/Conflict Studies
Žene zarade veliki novac ako prihvate radikalnu ideologiju islamista

Ženama u Prištini i Sarajevu ekstremne islamističke grupe iz Saudijske Arabije i Turske plaćaju po 100 evra mesečno da potpuno zabrađene izlaze na ulicu, potvrđuju sagovornici Srpskog telegrafa ono na šta je upozorio austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc.

Ovakvog regrutovanja nisu pošteđeni ni muškarci, koji su za isti novac spremni da puštaju bradu i zavrću nogavice, posvete se proučavanju arapske istorije i sukoba na Bliskom istoku, dok u kasnijoj fazi sledi radikalizacija i priprema za eventualni odlazak u rat. Na meti terorista pretežno su mladi i nezaposleni ljudi, koji ovako mogu da zarade čak i prosečnu mesečnu platu.

APEL IZ AUSTRIJE

Sebastijan Kurc izazvao je dosta bure svojim upozorenjem, mnogi su ga i napali, međutim, upućeni sagovornici kažu da je njegova bojazan potpuno na mestu.

- U Sarajevu ili Prištini se, na primer, ženama plaća da potpuno zabrađene izlaze na ulicu kako bi promenile sliku grada - naveo je Kurc.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe da u BiH svi znaju da se nošenje marame plaća.

- Svi znaju da se to plaća. U Sarajevu se tačno zna koliko košta kada nosite jedan dan maramu, tri dana, kada nosite subotom, nedeljom ili nekim važnim praznikom. Ima žena koje to profesionalno rade, prate ih njihovi službenici, one za to primaju 150 evra - pojašnjava Dodik.

NOVAC I IDEOLOGIJA

Najveća motivacija za nove fanatične muslimane je upravo novac, objašnjava stručnjak za terorizam Dževad Galijašević.

- Za svaku novu radnju kojom se dokazuje privrženost radikalnom islamu dobija se oko 100 evra mesečno. Prvi zadatak je redovan odlazak u džamiju, drugi je promena fizičkog izgleda odnosno puštanje brade kod muškaraca, a pokrivanje glave i tela kod žena, dok je treći vojna obuka, odnosno učenje borbenih veština. Ako su spremni da idu u rat, bez obzira da li će se to ostvariti ili ne, onda dobiju još po 300 evra mesečno - priča Galijašević.

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović dodaje da se plaća u kešu, preko raznih neformalnih organizacija:

- Mnogo verskih i humanitarnih organizacija u Sarajevu i Prištini radi na planu regrutovanja ljudi u islamističke redove, a novac se zainteresovanima za ove akcije isplaćuje u kešu kako ne bi bilo uočljivo. Nažalost, zbog nedostatka dokaza retko ko od njih bude uhapšen.

CENOVNIK
ŽENE MUŠKARCI
potpuno prekrivanje glave i tela prilikom svakog izlaska na ulicu - 100 evra puštanje brade, promena fizičkog izgleda - 100 evra
redovni odlazak u džamiju - 100 evra redovni odlazak u džamiju - 100 evra
vojna obuka - 100 evra vojna obuka - 100 evra
mobilisanje novih žena (rođaka, prijateljica) da budu zabrađene - 300 evra izvođenje u šetnju zabrađenih žena - 300 evra
slanje dece u verske islamističke škole - 200 evra slanje dece u verske islamističke škole - 200 evra

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading