SINONIM USPEHA CRVENE ZVEZDE MERIDIANBET! Najtrofejniji funkcioner U ISTORIJI KLUBA - Nebojša Čović!

Autor:

Sport

05.01.2024

13:28 >> 15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

KAD je TEŠKO - Čović, KAD je LEPO - Čović!

SINONIM USPEHA CRVENE ZVEZDE MERIDIANBET! Najtrofejniji funkcioner U ISTORIJI KLUBA - Nebojša Čović!

Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet savladali su Partizan rezultatom 88:72 (24:13, 26:16, 15:19, 23:24) u okviru 19. kola Evrolige!

Bila je ovo divna košarkaška predstava u Beogradu pred 20.000 najvatrenijih navijača koji su poslali najlepšu sliku u svet.

Zvezda Meridianbet je potpuno dominirala, a sve zasluge idu igračima i stručnom štabu.

Delije su ipak prepoznale još jednog čoveka koji je postao sinonim za sve uspehe kluba sa Malog Kalemegdana, a to je Nebojša Čović - predsednik kluba, koji je dobio ovacije pri ulasku u halu.

OD OČAJA DO SJAJA

Nebojša Čović preuzeo je rukovođenje košarkaškim klubom Crvena zvezda Meridianbet u situaciji kada je klub bio na najnižim granama u istoriji.

Klub je bio pred gašenjem, skidani su koševi sa Malog Kalemegdana, a činilo se da nema spasa.

Leta 2011. godine Čović je postao predsednik KK Crvena zvezda, a preuzeo je na sebe obavezu da reši dugovanja koja su iznosila 13 miliona evra.

Usledili su drastični koraci, a posrnuli gigant morao je da se spasi propadanja. Rešenje je bio sporazum dva kluba.

Naime, Zvezda je tadašnjem FMP-u dala ime i rang takmičenja, a zauzvrat dobila novac. Novi klub zvao se Crvena zvezda Beograd, a sve titule osvojene u tom periodu išle su Crvenoj zvezdi. Ovo je dalo prostora da se odradi UPPR i da se vraća novac bivšim trenerima, igračima, zaposlenima,bankama i državi.

Sporazum je uspešno okončan pred sezonu 2015/2016, a tako je i zvanično okončana saradnja Zvezde i FMP-a, u okviru koje su crveno-beli prvi put osvojili regionalnu ABA ligu, postali šamponi države nakon 17 godina, te se vratili u Evroligu posle više od 15 godina odsustva.

Dugovi su vraćeni, a rezultat nije izostao, naprotiv. Krenuo je uspon kluba sa Malog Kalemegdana koji i dan danas traje, a za više od decenije osovojeno je pregršt trofeja. Klub je stabilan učesnik Evrolige, a ambicije su da se i u Evropi napadne trofej.

Nebojša Čović je sve vreme u klubu i sinonim je za uspehe. Crvena zvezda Meridianbet osvojila je 22 trofeja od kako je Nebojša u klubu, što ga čini najuspešnijim sportskim funkcionerom u istoriji kluba.

Republika

Foto: Starsport

Nebojša Čović

 

Lista trofeja izgleda ovako:

Košarkaška liga Srbije - 8 trofeja (2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023)

AdmiralBet ABA liga - 6 trofeja (2015, 2016, 2017, 2019, 2021, 2022)

Kup Srbije - 7 trofeja (2013, 2014, 2015 ,2017, 2021, 2022, 2023)

ABA Superkup - 1 trofej (2018)

 

Zvezda Meridianbet je u sezoni 2015/2016 igrala četvrtfinale Evrolige, a poražena je od tada moćnog CSKA iz Moskve, iako je bila u egalu sve tri utakmice.

Ono što je interesantno, za vreme mandata Nebojše Čovića, nosioci igre uvek su bili domaći igrači. Pomoć su naravno imali od stranih pojačanja, ali politika kluba uvek je bila da se razigravaju srpski košarkaši. Tako su za Zvezdu Meridianbet igrali brojni reprezentativci od Stefana Jovića, Bobana Marjanovića, Marka Gudurića, Ognjena Dobrića, Luke Mitrovića, Dejana Davidovca, Miloša Teodosića i mnogih drugih.

Pokazao je Nebojša Čović da je hrabar funkcioner, te mu tako nije bilo strano da promeni trenera kada vidi da ekipi ne ide. Bilo to na početku sezone(Duško Ivanović), ili posle osvojene duple krune(Dejan Radonjić), svaka odluka na kraju je bila ispravna.

Slično je i sa igračkim kadrom. Najsvežiji primer je Šabaz Nejpir, koji je doveden da pravi razliku, a nakon što se videlo da mu zalaganje nije na renomeu kluba, ugovor je sporazumno raskinut. Zamena je dete Crvene zvezde Meridianbet Nikola Topić koji je u međuvremenu sazreo, a tek će pružati partije kakve se od njega očekuju. Malo ko bi detetu od 18 godina dao ulogu u Evroligi, a Nikola je već starter. Ovo pokazuje da se u klubu misli i na budućnost.

Crvena zvezda Meridianbet ima najviše moguće ambicije u Evroligi, a tim je koncipiran tako da se bori za sve trofeje. Regionalne i domaće titule su izuzetno bitne, ali sve se radi da se ostvari ultimativni uspeh u Evropi.

Nebojša Čović mnogo puta je bio osporavan, ali je dokazao da je jedan od najboljih košarkaških funkcionera u Evropi, a sportski uspeh i finansijska konsolidacija kluba su njegova zasluga.

Crveno-beli će osokoljeni pobedom u večitom derbiju i velikim brejkom protiv Fenerbahčea u Istanbulu sigurno nastaviti sa dobrim partijama u Evroligi, a plej-of više nije samo san. Ukoliko se poslože neke kockice, sve je moguće..

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Hahaha

05.01.2024 17:53

Zaboravili ste Vučića!

Mikan

06.01.2024 01:03

I dobro plaća lobiste, recite slobodno!

Banjaluka rs cz

07.01.2024 10:04

Hahahaha, presmiješni ste.