PEŠIĆ NA MUKAMA PRED MUNDOBASKET: Jović završava SREDNJU ŠKOLU, Jokić i Kalinić NEIZVESNI, gomila igrača POVREĐENO - ko će igrati za Srbiju na SP?

Autor: Stefan Acevski

Sport

06.04.2023

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća svetska smotra je sve bliže, a reprezentacija Srbije se nalazi u problemu.

PEŠIĆ NA MUKAMA PRED MUNDOBASKET: Jović završava SREDNJU ŠKOLU, Jokić i Kalinić NEIZVESNI, gomila igrača POVREĐENO - ko će igrati za Srbiju na SP?

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije

Košarkaši Srbije su uspeli da obezbede plasman na Svetsko prvenstvo u košarci, nakon što su u poslednjem kolu kvalifikacija, na svom terenu, savladali Veliku Britaniju rezultatom 101:83.

Na taj način, "orlovi" su postali 32. reprezentacija koja je obezbedila svoje mesto na Mundobasketu, koji se ove godine, od 25. avgusta do 10. septembra, održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Ipak, i pored plasmana, navijači i stručni štab nikako ne mogu da budu zadovoljni kako se trenutno razvija situacija, jer je nastup nekoliko košarkaša pod znakom pitanja.

Najbizarniji razlog svakako ima Nikola Jović, koji i dalje nije završio srednju školu. Naime, mladi košarkaš je preskočio polaganje ispita, jer se u tom trenutku nalazio u Americi, gde se pripremao za NBA ligu, a neprijatno iznenađenje ga je sačekalo kada je saznao da poslednji u nizu ispita ne može da polaže online, već uživo.

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jović u dresu Majamija

Jasno je da će Jović po povratku u Srbiju imati još jednu brigu na svojim leđima, pa je pitanje koliko će moći da se stavi na raspolaganje selektoru Svetislavu Pešiću.

- Nisam imao vremena, pogotovo zbog vremenske razlike. Čim budem imao malo vremena završiću to - izjavio je Jović svojevremeno. Ipak, sada je jasno da će srednju školu morati da završi uživo, a ne preko aplikacije "Zoom".

On nije jedini čiji je nastup ugrožen. Nikola Jokić, svakako najznačajniji šraf naše selekcije, istakao je da i dalje nije razmišljao o svom nastupu na prvenstvu sveta.

- Bitno je da smo se kvalifikovali, to je najvažnije. Videćemo kakav će biti plasman. Daleko je, ni ne razmišljam. To je odluka koju donosim preko leta - rekao je Jokić.

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić se bori za MVP nagradu u NBA ligi

Jasno je da će na donošenje odluke veliku ulogu igrati i dokle će Denver dogurati u plej-ofu NBA lige, koji kreće za manje od dve nedelje.

Slično mišljenje deli i Nikola Kalinić, koji je nedavno izjavio da je njegov nastup pod znakom pitanja.

- Jaoj, ne znam, pravo da ti kažem… Videćemo do leta šta će se sve dešavati. Iskreno, svaka sezona mi sve teže pada, sve više osećam i kolena i ahilove tetive i leđa. Videćemo, pričaću sa selektorom i sa porodicom, sa svima, naći ćemo najbolju odluku - rekao je Kalinić za "Sportklub". Da stvar bude gora, Kalinić je doživeo i povredu, ali deluje da će ga ona samo na kratko odvojiti sa parketa.

Foto: Starsport

Nikola Kalinić u dresu Barselone na meču protiv Zvezde

Osim ove trojice košarkaša, selektor Pešić i njegov stručni štab budno prate stanje i ostalih potencijalnih reprezentativaca. Može se reći da naši igrači ove godine nikako nisu imali sreće sa povredama, što svakako nije dobar znak pred ovogodišnji Mundobasket.

Najviše je svakako pauzirao Nemanja Bjelica, koji je tek u martu odigrao svoj prvi meč za Fenerbahče ove sezone. Iako je u Tursku stigao kao veliko pojačanje, krilni košarkaš se mučio čitave sezone sa povredom lista, pa je pitanje u kakvom ritmu čeka finiš sezone.

Foto: Starsport

Nemanja Bjelica je prvi meč za Fener odigrao u martu

Osim njega, van terena su bili i Vasilije Micić, kao i Vladimir Lučić, a ne treba zaboraviti ni težu povredu Alekseja Pokuševskog, koji je pre nekoliko nedelja počeo da trenira, nakon što je doživeo frakturu tibije.

Da ne bude sve tako crno pobrinuo se Bogdan Bogdanović, kog nije bilo na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope.

Razgovarao sam sa Pešićem. Samo da me zdravlje posluži. Moj nastup za reprezentaciju nikad nije upitan. Pričali smo o svemu. Tu sam - otkrio je Bogdanović i potvrdio da ćemo ga gledati u Aziji, osim u slučaju povrede.

Foto: Tanjug/AP

Bogdanović je bio u idealnoj petorci SP 2019. godine

Jasno je da stručni štab reprezentacije Srbije čeka naporno leto, u kom je prvi uslov da svi budu zdravi, a drugi je da pokušaju da nagovore sve igrače da se odazovu pozivu, kako bi Srbija konačno na neko prvenstvo otišla kompletna, a onda ni medalja nije nedostižna.

Podsetimo, svetsku titulu će braniti Španija, koja je pre četiri godine u Kini, u finalnom meču, savladala Argentinu, koja nije uspela da obezbedi vizu za ovo prvenstvo sveta. Bronzom se okitila Francuska, posle trijumfa nad Australijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading