VEŠTAČKA INTELIGENCIJA OPASNA PO DECU: Pomaže kod učenja, ali jedna stvar može da bude KOBNA PO NJIH

Autor:

Razonoda

21.10.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako postoje mnoge prednosti od širokog spektra dostupnih alata, još nismo svesni mnogih rizika koje čet botovi imaju po decu

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA OPASNA PO DECU: Pomaže kod učenja, ali jedna stvar može da bude KOBNA PO NJIH

Foto: pixabay.com

Veštačka inteligencija (AI) postala je sastavni deo naših života i može da olakša učenje deci širom sveta omogućavajući im pronalazak korisnih informacija o bilo kojoj temi i to postavljanjem samo jednog pitanja čet-botu.

Ova tehnologija je olakšala navigaciju kroz informacije bez otvaranja desetina tabova i čitanja nabrojanih članaka na određenu temu, navode stručnjaci kompanije Kasperski.

Kada su deca u pitanju, ove mogućnosti su posebno važne, jer podstiču radoznalost i čine da učenje bude više interaktivno i zanimljivo.

Dostupna je i pristupačna platforma koja omogućava deci da vežbaju svoje jezičke veštine i da slobodno razgovaraju bez vremenskog ograničenja, ali sve to može da ima i određene rizike.

Iako postoje mnoge prednosti od širokog spektra dostupnih alata, još nismo svesni mnogih rizika koje čet botovi imaju po decu, kako je navedeno, kao što su gubici privatnih podataka, sajber pretnje i neprikladan sadržaj, piše Tanjug.

ČatGPT, koji je postavio rekord za najbrže rastužu bazu korisnika, nema odgovarajuću verifikaciju uzrasta, što je samo po sebi pretnja privatnosti podataka dece.

Neki učenici su počeli da koriste ČatGPT kao alat za plagijat i naišli su na širok spektar lažnih referenci na nepostojeće članke.

Sa povećanjem rizika za decu na internetu, posebno sa čet-botovima koji se ponašaju kao "prijatelji", postoji povećana potreba za praćenjem i zaštitom dece.

Za roditelje je važno da shvate da zabrana nije najbolji način delovanja, jer će uvek postojati nešto novo na mreži čemu će deca biti izložena.

Od suštinskog značaja je igrati aktivnu ulogu u balansiranju gore navedenih rizika i raditi na ublažavanju potencijalnih posledica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading