VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MENJA DOKTORE U PRAKSI? Objavljeni rezultati testiranja, medicina OSTALA BEZ REČI

Autor:

Razonoda

28.08.2023

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici i istraživači svakodnevno rade na usavršavanju sistema za pomoć čoveku. Međutim, na neke probleme u hodu ni oni nisu računali

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MENJA DOKTORE U PRAKSI? Objavljeni rezultati testiranja, medicina OSTALA BEZ REČI

Foto: pixabay.com

Primena veštačke inteligencije u svakodnevici čoveka odavno je počela, a kako stvari stoje pitanje je godine kada će početi da u praksi preuzima neke naše poslove.

Istraživači i naučnici svakodnevno objavljuju važne testove kako bi utvrdili postoji li napredak u usavršavanju sistema veštačke inteligencije.

Međutim, poslednji rezultati testova koji se odnose na medicinu, konkretno na primenu veštačke inteligencije u praksi i domovima zdravlja nisu dobri. Štaviše, veoma su razočaravajući.

Poslednji stav naučnika je:

“Do daljnjeg slušajte samo vaše izabrane doktore”.

Šta je to krenulo po zlu? Da li se to “obuka” veštačke inteligencije u medicini vratila na početak priče?

Odgovori chatbotova svakako da mogu da oduševe, ali očito da još nisu savršeni aparati. Štaviše, utvrđeno je da u odgovorima mnogo i greše, pa čak i izmišljaju i daju lažne informacije!

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Naučnici Medicinske škole Harvard veoma su razočarani savetima koje veštačka inteligencija u ulozi doktora daje za tretmane pacijenata.

Naravno da je svakom jasno da će čovek koji ima neku bolest za izlečenje pre pitati svog doktora šta da radi nego što će konsultovati chatbota, ali broj njihovih grešaka na svakodnevnom nivou i dalje nije dobar.

Ovo se naročito odnosi na odgovore u lečenju raka dojke, prostate i pluća. Čak trećina odgovora veštačke inteligencije nije u skladu sa preporukama “pravih” doktora.

Naučnica Danijela Biterman rekla je da ChatGPT daje smislene odgovore i deluje da ima dobro znanje o temi gde mu se postavlja pitanje. Međutim, kada se krene u podpitanja, stvari postaju lošije.

- Jedno od rešenja koje bi trebalo primenjivati odmah je developer moraju imati veću odgovornost i moraju da distribuiraju tehnologije koje ne izazivaju štetu. Takođe, pacijenti moraju da znaju da neće svaki odgovor veštačke inteligencije biti pouzdan - rekla je Biterman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading