KAZNE ĆE DA PLJUŠTE! KINA PODVUKLA CRTU! Doneta regulativa oko veštačke inteligencije - evo šta je sve zabranjeno zakonom!

Autor:

Svet

19.08.2023

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Originalno je predložena kazna od 100.000 juana (oko 12.600 evra) za prekršaje, ali prema novim pravilima upozorenje će biti prva reakcija, a strože kazne će se primeniti samo u slučaju kršenja stvarnih zakona.

KAZNE ĆE DA PLJUŠTE! KINA PODVUKLA CRTU! Doneta regulativa oko veštačke inteligencije - evo šta je sve zabranjeno zakonom!

Foto: Pixabay

Ove sedmice su u Kini stupila na snagu nova pravila koja se odnose na sadržaj generisan veštačkom inteligencijom. Prema ovim pravilima, veštačka inteligencija mora se pridržavati "temeljnih vrednosti socijalizma" i ne sme promovisati nasilje, etničku mržnju ili ugrožavati nacionalnu sigurnost.

Pružaoci usluga generativne veštačke inteligencije su obavezni označiti sadržaj koji je generisan veštačkom inteligencijom, a prilikom dizajniranja algoritama moraju sprečavati diskriminaciju po osnovu pola, godina i rase.

Nova pravila takođe zabranjuju stvaranje sadržaja koji sadrži lažne ili štetne informacije, kao i narušavanje intelektualnog vlasništva tokom izrade programa veštačke inteligencije. Kineska vlada zahteva od kompanija koje razvijaju javno dostupan softver generativne veštačke inteligencije da preduzmu mere kako bi sprečili maloletne korisnike da preterano koriste ili postanu zavisni od ovih usluga. Takođe, pružaoci usluga moraju uspostaviti mehanizme za prijavu neprimerenog sadržaja i brisati nelegalne sadržaje.

Foto: Tanjug/AP

 

Stručnjaci primećuju da su nova pravila donekle blaža u poređenju sa strožijim nacrtima pravila koje je Kina objavila ranije ove godine. Originalno je predložena kazna od 100.000 juana (oko 12.600 evra) za prekršaje, ali prema novim pravilima upozorenje će biti prva reakcija, a strože kazne će se primeniti samo u slučaju kršenja stvarnih zakona.

Analitičari smatraju da su ova blaža pravila usmerena na podsticanje razvoja industrije veštačke inteligencije u Kini i pokušaj da se uhvati korak sa vodećim igračima u ovom polju, poput Sjedinjenih Američkih Država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading