POPILA SAM PILULU ZA KONTRACEPCIJU: Sedam dana kasnije vrištala sam od BOLOVA, do kraja života će se boriti sa OVIM OBOLJENJEM

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pilula za kontrolu rađanja me je skoro ubila. Samo jedna od 1.000 godišnje dobije ono što sam ja", kaže devojka (20).

POPILA SAM PILULU ZA KONTRACEPCIJU: Sedam dana kasnije vrištala sam od BOLOVA, do kraja života će se boriti sa OVIM OBOLJENJEM

Foto: facebook.com/Nicole Leadbeater

Nikol Leadbiter je imala jak bol u leđima i primetila je da jedna noga izgleda veće od druge nedelju dana nakon što je počela da uzima pilulu za kontracepciju sa 17 godina. Dijagnostikovana joj je duboka venska tromboza (DVT) na levoj nozi i plućna embolija, što je moglo da kobno da se završi da je čekala pregled kod lekara.

Sada, tri godine kasnije, Nikol (20) želi da upozori druge žene da budu svesne simptoma jer nikada nije mislila da će joj se to dogoditi.

- Pogledala sam opšte i uobičajene neželjene efekte, ali nisam previše razmišljala o neobičnim ili retkim nuspojavama jer nikada nisam mislila da će mi se desiti. Pozvala bih žene da razmotre rizike uzimanja pilula. Samo zato što je neko koga poznajete na tome, ne znači da će i vama tako biti. Takođe bih želela da podignem svest među mladim devojkama da je to nuspojava, jer nisam znala šta se dešava sve dok nisam vrištala od bolova u bolnici.

Nikol je počela da uzima tabletu koja sadrži samo progesteron Cerazette sa 17 godina, ali je prešla na kombinovanu pilulu nekoliko meseci kasnije. Koristi veštačke verzije ženskih hormona estrogena i progesterona, koji se prirodno proizvode u jajnicima.

Kombinovana pilula vas sprečava da zatrudnite tako što sprečava da jajnici otpuštaju jajašca svakog meseca, dok takođe zgušnjavaju sluz u grliću materice kako bi spermi otežali prodiranje u njega. Međutim, to je povezano sa povećanim rizikom od nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su krvni ugrušci i rak dojke, navodi NHS, piše "San".

Foto: pexels.com

Prvi simptom koji je devojka osetila je bol u leđima

Samo sedam dana nakon uzimanja prve pilule, Nikol je počela da pati od jakih bolova u leđima. Međutim, usred noći su počeli da je muče veoma jaki grčevi u nogama, pa je pila  lekove protiv bolova.

- Potom sam pokušala da masiram list i shvatila da mi leva noga izgleda mnogo veća i natečena, pa sam snimila video i poslala ga prijateljima da vide da li samo ja tako vidim stvari jer sam pospana. Rekli su mi da izgleda mnogo veće od moje desne strane. Bila sam u agoniji i imala sam veliku vrtoglavicu pa sam otpuzala do kupatila u slučaju da moram da povratim. Srećom, mama me je čula i došla da vidi da li sam dobro ili treba li mi nešto, pogledala je u moje noge i odmah pozvala bolnicu da pokuša da pozove hitnu pomoć. Do tada sam vrištala i plakala od bola - istakla je.

U bolnici je Nikol dijagnostikovana plućna embolija, krvni ugrušak koji blokira arteriju u plućima, koja obično počinje u dubokoj veni na nozi.

- Prvo pitanje koje su postavili bilo je da li sam na kontracepcijskim pilulama i kojim. Do tada sam uzimala nedelju dana i došli su do zaključka da je to uzrok.

Dugoročne posledice

Nikol je rečeno da joj je potrebna operacija  za uklanjanje ugrušaka nakon što je nekoliko pronađeno u njenim nogama i plućima.

Međutim, otkriveno je da je imala deformitet kanala koji povezuju srce i pluća, što bi operaciju učinilo opasnom. Umesto toga, korišćeni su snažni antikoagulansi za razbijanje ugrušaka, koji su na sreću uspeli, ali nije mogla da hoda šest nedelja.

Upoznajte se sa rizicima

Nakon svog mučnog iskustva u novembru 2020., Nikol sada želi da kaže drugim mladim ženama da moraju razumeti rizik od krvnih ugrušaka.

- Pulula za kontrolu rađanja me je skoro ubila. Samo jedna od 1.000 godišnje dobije ono što sam ja dobila u tim godinama. I dalje mi se tresu ruke kada razmišljam o svom stanju i paničim jer ovo što se desilo nije poslednje. Nažalost, doktori kažu da sam sklona DVT-u i krvnim ugrušcima, a nedavni neće biti moj poslednji. Rečeno mi je i da će biti teško da imam decu ili da preživim trudnoću i porođaj, jer su rekli da bi bilo čudo da ne dobijem još jedan ugrušak, pogotovo ako sam trudna, tako da je to drugo velika promena. Saznanje da moram da pokušam da živim sa ugroženim stanjem samo me ojačava. To me neće sprečiti da radim ono što volim, možda će me usporiti, ali to je sve - zaključuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading