SUTRA PROSLAVLJAMO VELIKOG SVETITELJA: Obratite mu se ovom MOLITVOM i u vašu kuću će doći SREĆA, NOVAC i ZDRAVLJE!

Autor: M.O.

Lifestyle

05.11.2023

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra proslavljamo VELIKOG SVETITELJA! Obratite mu se MOLITVOM i zatražite ZDRAVLJE i BLAGOSLOV za vašu porodicu.

SUTRA PROSLAVLJAMO VELIKOG SVETITELJA: Obratite mu se ovom MOLITVOM i u vašu kuću će doći SREĆA, NOVAC i ZDRAVLJE!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sutra Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju dan posvećen svetom mučeniku Areti, koji je bio upravitelj grada Negran, mesta u kom su, prema predanju, uglavnom živeli hrišćani u južnoj Arabiji.

Na ovaj dan se preporučuje da se pomolimo svetom mučeniku Areti kako bismo obezbedili zdravlje i prosperitet za naše porodice.

Sveti mučenik Areta bio je stari upravitelj grada Negran, poznat po svojoj starosti, ali i po ljubavi i poštovanju koje su mu iskazivali građani.

Veliko stradanje stanovnika Negrana započelo je kada je zli vladar Dunaan okružio grad i zahtevao da svi stanovnici odbace svoju veru u Isusa. Legenda kaže da su građani odgovorili tako što su zatvorili gradske zidine i hrabro se suprotstavili Dunaanovim napadima, odbijajući da se odreknu svoje vere.

Republika

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava dan posvećen svetom mučeniku Areti

 

Dunaan, pokazavši svoju okrutnost, odlučio je da prevari građane Negrana. Dao im je lažno obećanje da će im ništa loše ne učiniti i da će samo ući u grad kako bi naplatio dugovan porez. Nakon što su stanovnici poverovali, otvorili su kapije grada, a Dunaan je izdao i pozvao Svetog Aretu i druge ugledne građane grada da se pojave pred njim.

Nažalost, Dunaan je prevario hrišćane i, pred očima svih građana, mučki je ubio Svetog Aretu i njegove saputnike.

Međutim, sudbina se uskoro osvetila Dunaanu. Kada je vizantijski car Justin I čuo za ovu zlu odluku vlastelina, obratio se etiopskom caru Elezvoju i zamolio ga da krene s vojskom protiv Dunaana. Elezvoj je poslušao Justina i krenuo je u akciju. U sukobu je Dunaan poražen, a pravda je zadovoljena.

Sveti mučenik Areta postao je simbol pravednog vladara i vođe koji stoji uz svoj narod, čak i u najtežim trenucima. Takođe, on je zaštitnik nevinih i nemoćnih. Prema predanju, na ovaj dan se preporučuje da se pomolimo Svetom Areti rečima: "Molimo te, Gospode, postradalima za Tvoje ime, milostivo pogledaj na nas i izleči sve naše bolesti, o Milosrdni."

Važno je da molitva bude iz srca jer će samo tako doneti blagoslov i pomoć!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading