OVO JE PET NAJOPASNIJIH PREDMETA TOKOM VELIKIH VRUĆINA: Ne smete ni da ih pipnete, temperatura može biti čak 60 STEPENI!

Autor: N.J.

Lifestyle

21.08.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoke temperature mogu ekstremno da zagreju predmete koje dodirujemo.

OVO JE PET NAJOPASNIJIH PREDMETA TOKOM VELIKIH VRUĆINA: Ne smete ni da ih pipnete, temperatura može biti čak 60 STEPENI!

Foto: Shutterstock

Zbog toga što smo dosegli baš visoke temperature, stručnjaci upozoravaju upravo na stvari koje svakodnevno dodirujemo.

- Sve što može da apsorbuje sunčevu svetlost tokom vrelog dana može da postane opasno za dodir jer doseže temperature koje su veće od vazduha - kaže Entoni Brokoli, profesor atmosferskih nauka, upozoravajući nas da se ne opečemo.

Svi smo svesni činjenice koliko trotoar može da upije toplotu i postane ekstremno vruć. Oko 16 časova, betonska ploča može da se zagreje i do 160 stepeni kada su temperature ekstremno visoke. Prema Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, na 47 stepeni možete da dobijete opekotine prvog stepena, dok opekotine drugog stepena mogu da nastanu na 54 stepena. To znači da ako stopala vašeg ljubimca ili vaša nisu zaštićena morate paziti:

1. Metal

Metal je provodnik toplote, zato morate biti oprezni.

Foto: www.profimedia.rs

Metal

2. Nameštaj za baštu

Pazite i nemojte sesti na stolicu koja je napravljena od plastike, gvožđa, alimunijuma ili čelika zato što može da dostigne od 40 do 57 stepeni. Zbog toga obavezno zaštite nameštaj.

Foto: Unsplash/ Jonathan Cooper

Terasa - roštilj i nameštaj

3. Spoljašnjost automobila

Negde je unutrašnjost automobila urađena od metala. Tako da, ako automobil nije u hladu i zaštićen na neki način, biće izuzetno neprijatno sesti i voziti. Pazite da ne povredite ruke kada hvatate kvaku.

4. Unutrašnjost automobila

Studija koja je objavljena još 2018. u časopisu "Temperature" govori o tome kako automobil koji je parkiran na Suncu može da dosegne oko 47 stepeni za sat, čineći samu unutrašnjost smrtonosnom za onoga ko sedi bez vazduha u automobilu.

Foto: Shutterstock

Unutrašnjost automobila

5. Volan

Studija objavljena u pomenutom časopisu je da je površinska temperatura volana dostigla 127 stepeni kada je automobil bio parkiran na Suncu jedan sat na dan od 100 stepeni. U proseku kontrolne table su imale 157 stepeni, a sedišta 123 stepena, piše "Mondo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading