KAKO SAČUVATI NOVAC TOKOM PRAZNIKA: Ovako ćete provereno pametnije trošiti, ključ je u OVOME

Autor: N.J.

Lifestyle

10.01.2023

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim što se dobro zabavimo, za zimske praznike potrošimo mnogo novca.

KAKO SAČUVATI NOVAC TOKOM PRAZNIKA: Ovako ćete provereno pametnije trošiti, ključ je u OVOME

Foto: shutterstock

Odvajanje novca za troškove

Nije do količine novca, već do toga kako istim raspolažete! Zimski praznici, ali i nedelja nakon njih pravo su vreme za uživanje i tada se svi lepo provode, ali obično i potroše mnogo novca. Tako da januar uglavnom bude asocijacija na pravu finansijsku krizu, a onda su "pred vratima" i Božić, još jedna proslava Nove godine, možda neki rođendan ili slava, a vama je prazan novčanik. Ne znamo da li je kasno za prvu lekciju, ali nas možete poslušati bar sledeće godine, a to je da planirate unapred!

Ne čekajte da potrošite pola plate ili ušteđevine, pa tek onda da napravite spisak šta vam je zaista neophodno. Potrudite se da pre decembra uštedite nešto novca kako bi istim mogli da raspolažete tokom praznika, da imate dovoljno za poklone, hranu, piće, dekoraciju.

Plaćajte kešom

"Keš ili kartica?" U ovom momentu uvek keš! Samo tako stvarno ćete imati osećaj za to koliko ste novca potrošili, jer sve dok provlačite karticu ni približno nećete imati odgovornosti prema novcu kao kada vam je u rukama. Plaćanjem kešom sve čini mnogo bolnijim i realnijim.

Foto: Izvor: Kyle Head/ Unsplash

Novogodišnja dekoracija kamina i jelke

Koristite kupone i pratite sniženja

Nedeljna sniženja bi trebalo da pratite redovno, a trebaće vam i malo sreće da popuste uhvatite u pravom momentu. Ako ste tokom godine skupljali kupone, sada je pravo vreme da ih iskoristite i dobar deo dobijete besplatno ili platite minimalno.

Uštedite na hrani i piću

Nema ničeg lošeg u uživanju u hrani i piću, ali potrudite se da ne gomilate bespotrebno. Pripremanje obroka je lepo, ali to ne znači da morate prepuniti trpezu i kasnije bacati hranu, samo zato što su praznici. Smanjite grickalice, spremajte konkretna jela i pokušajte da izbegnete skupu dekoraciju koja vam samo smeta na stolovima. Bazirajte se na jednostavnije - lepe i jeftnine salvete, male svećnjake i svećice pa vaša dekoracije neće "odneti" mnogo novca.

Republika

Foto: pexels.com

Novogodišnja večera sa porodicom i prijateljima

Bepotrebno trošenje na ukrašavanje

Pokušajte da obiđete prvo celu radnju u kojoj ste nameravali da potrošite novac na ukrase. Razmislite šta vam je stvarno potrebno. Izaberite nešto što vas stvarno usrećuje i pokušajte da se zaustavite na petom odabiru. Birajte boje koje se lako uklapaju uz ono što već imate kod kuće i tako potencijalno uštedite i za sledeću godinu.

Igrajte se na društvenim mrežama

Sada su i popularne igre koje organizuju influenseri na društvenim mrežama, pratite ih i probajte da osvojite nešto. Možda vam se posreći pa budete bogatije za novi puder, putovanje ili neki džemper.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading