OSEĆATE UMOR I NERVOZU I TOKOM VIKENDA: To može biti znak veoma ozbiljnog POREMEĆAJA, obratite pažnju na ove SIGNALE

Autor: Republika

Lifestyle

14.08.2021

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi volimo vikend, dva slobodna dana koja su predviđena za odmor i relaksaciju od radne nedelje, međutim ako mu se previše radujete to može biti znak za uzbunu.

Foto: pixabay.com

Foto:Ilustracija

Sagorevanje na poslu, koje SZO tretira kao poremećaj hroničnog stresa koji utiče i na fizičko zdravlje, ali i na mentalno. Vaš odnos prema vikendu može biti signal da ste sagoreli.

- Nije isto da se radujete vikendu, da kažete - jedva čekam vikend, i da bukvalno živite za njega. To praktično znači da smatrate da vam je 80 odsto preostalog života užasno i da vas opterećuje. Ako vam je vikend toliko bitan, moguće je da ste već sagoreli - kaže klinički psiholog Rajan Houz.

- Ako podelimo nedelju na loše dane, odnosno radne, i dobre koji su vikend, to doprinosi problemu. Vikend ćemo, umesto da se opustimo i odmorimo, provesti "strahujući" od povratka na posao. Bićemo nervozni, žalićemo se, brinućemo - objasnio je on.

Foto: pexels.com

 

Tu ćemo napraviti još jednu grešku, jer ako stalno o nečemu razmišljamo i pričamo, nismo ga se oslobodili čak ni na nekoliko sati, već nas i dalje opseda. Dugoročno ovo doprinosi sagorevanju.

- Proces ventiliranja negativnih misli i emocija je početak rešavanja problema, a ne kraj tog puta. Znači, ako stalno pričate o problemima ali ne rešavate nijedan od njih, ni ne pokušavate, ulazite u začarani krug u kom ćete se samo osećati još gore - rekao je on, prenosi Mondo.

Dakle, preko vikenda pokušajte da se isključite iz posla, da ne budete dostupni osim ako nije hitno, da se bavite aktivnostima koje vas opuštaju, i najvažnije - da budete svesni da poklanjate sebi važno vreme da se odmorite i oraspoložite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading