AKO ŽELITE ZAHVALNOG I VERNOG PRIJATELJA: Udomite odraslu kucu ili macu

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

13.08.2021

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda su štenci i mačići slađi i time primamljiviji za udomljavanje, ali odrasle životinje koje primite u svoj dom imaju velike prednosti u odnosu na nestašne mladunce.

 

Republika

Foto: Republika

Odrasao pas može da bude odlična dadilja

Većina ljudi ima neobjašnjiv otpor prema udomljavanju odraslih pasa i mačaka i uvek se radije odlučuju za štene ili mače. S druge strane, veterinari ističu da udomljavanje starijeg psa ili mačke ima velikih prednosti.

- Odrasli psi idealni su za osobe koje nemaju mnogo vremena da se bave ljubimcem, ali ipak žele da ga imaju. Udomljavanje starijeg psa dobro je rešenje i ako vam je to prvi put da primate psa u dom - kaže dr vet. med. Igor Ćosović.

VEĆI IZBOR

On objašnjava da će se, za razliku od energičnih štenaca, koji stalno nešto istražuju i upoznaju se sa svetom oko sebe, odrasli psi lakše uklopiti u vaš život i uspostaviti vezu sa svim članovima porodice. U azilima su odrasli psi u daleko većem broju od štenaca, pa će vam biti mnogo lakše da odaberete rasu koju želite.

- Kada udomite odraslog psa, dobijate upravo ono što ste izabrali. Nema skrivenih mana, saznaćete koju hranu pas voli, kakvog je karaktera i kako se brinuti za njegovu dlaku, kao i niz drugih korisnih informacija. Odrasle pse veoma je lako trenirati jer su mirniji nego štenci. Osim toga, psi seniori su dosta samostalni i ne zahtevaju posebnu pažnju i brigu. U slučaju da imate dece, odraslom psu neće biti teško da shvati da se od njega očekuje da povremeno bude i dadilja - ističe dr Ćosović.

On dodaje da odrasli psi neće praviti nered u kući poput štenaca jer su već upoznati s pravilima života u domaćinstvu. Slično važi i za odrasle mačke.

NEMA IZNENAĐENJA

- Mačići i mlade mačke još su u fazi razvoja i sve dok ne odrastu, nećete znati kakav je zaista njihov karakter. Odrasle mačke već imaju razvijenu ličnost. Osim toga, one su i strpljivije kada su deca u pitanju, posebno ako izaberete mačku koja je blaga i umiljata, pa vašim mališanima neće uzeti za zlo ako budu malo grublja prema njoj - ističe dr Ćosović.
On naglašava da su odrasle mačke odličan izbor i za starije osobe koje žele društvo jer su mirne i staložene i nemaju potrebu da skaču svuda i grebu sve što im se nađe na putu. One neće očekivati ni da se stalno igrate s njima, a kada ih udomite, ubrzo će pronaći svoju mirnu dnevnu rutinu. Imajte u vidu i da, kada udomljavate odraslu mačku, ona je uglavnom već kastrirana. Tako ćete uštedeti novac koji biste potrošili na taj zahvat, a kastrirane mačke imaju blažu narav.

- Ako u svoj dom primite starijeg psa ili mačku, može se reći da ste učinili dobro delo i spasli život. Generalno, odrasli ljubimci znaju da cene udobnost doma, redovno hranjenje, izlazak u šetnju i rutinu spavanja. Ako im to omogućite, biće vam veoma zahvalni i odani - kaže veterinar Ćosović.

PREDNOSTI STARIJEG LJUBIMCA

Ne zahtevaju konstantnu pažnju

Stariji psi i mačke već su naučeni kako treba da se ponašaju u ljudskom društvu i shvataju da ne mogu uvek da budu u centru pažnje svojih vlasnika.

Lako uče nove stvari

Dokazano je da stariji ljubimci izuzetno dobro uče, usmereniji su na vlasnika i koncentracija im je mnogo bolja nego kod mladih životinja.

Ne prave štetu

Štenci i mačići često grizu nameštaj, obuću i ostale stvari koje nisu za žvakanje jer na taj način oštre zube. Starije životinje su već prošle tu fazu.

Mirniji su

Stariji psi i mačke su mirniji, a kada ih vlasnik pozove na igru ili maženje, umeće to da cene.

NEDOSTACI

Zdravstveni problemi

S prirodnim procesom starenja, kod pasa i mačaka se, u zavisnosti od rase i nege koju je životinja dobijala od prethodnih vlasnika, javljaju određene hronične bolesti. Ako ste odlučili da udomite životinju čija bolest zahteva posebnu negu i tretman, dobro razmislite da li ste u stanju da se nosite s tim.

Mogu imati nezgodan karakter

Neki stariji ljubimci mogu se jednostavno postaviti na svoj način, ne pokazujući želju da menjaju svoje navike. U tom slučaju, korisno je da se posebno detaljno raspitate o karakteru i navikama psa da biste vi znali kako da se postavite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading