NA ZUBIMA SE KRIJE POTENCIJALNA BOLEST SRCA: Zubar objasnio KAKO dolazi do svega, i potpuno ZDRAVI zubi ispadaju!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

27.03.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje zdravstveni problemi koji kreću od karijesa.

NA ZUBIMA SE KRIJE POTENCIJALNA BOLEST SRCA: Zubar objasnio KAKO dolazi do svega, i potpuno ZDRAVI zubi ispadaju!

Foto: K1 Televizija/printscreen youtube, Shutterstock

Stomatolog dr Igor Ristić da mnoge loše navike mogu da dovedu do propadanja zuba, te da čak i u dečjem uzrastu higijena igra ključnu ulogu u prevenciji karijesa. On je naglasio da genetika ne igra ulogu u nastanku karijesa te da je redovno održavanje oralne higijene ključno za očuvanje zdravlja zuba.

Dr Ristić je istakao da paradontopatija može da se javi i kod zdravih zuba, naglašavajući da zubi nisu "sami za sebe" već imaju i potporni aparat koji može da oboli. Upozorio je da paradontopatija može dovesti do raznih problema kao što su bol na toplom ili hladnom, osetljivost, klaćenje zuba i upale desni, te da je važno da se ova bolest prepozna na vreme i adekvatno leči, istakao je u Jutarnjem programu K1.

Republika

Foto: shutterstock

Zdravlje zuba je bitnije nego što mislite

Sve počinje od karijesa

- Dugoročne bakterijske infekcije prouzrokuju mnoge, mnoge probleme i sanacija takvih problema često dovodi do ozdravljenja pacijenta. Vi ne možete, s problemom u ustima, ni da se hranite kako treba i onda ulazimo u čitavu spiralu problema - rekao je. 

Mnoge bolesti mogu biti povezane sa oralnim problemima, te da se moderna medicina bavi istraživanjem manifestacija i problema u ustima koji mogu preći u sistemsku, neurološku i vaskularnu oboljenja. Naglasio je da dugoročne bakterijske infekcije mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme te da je sanacija ovakvih problema od ključnog značaja za ozdravljenje pacijenta.

Dr Ristić je istakao da je moguće, uz dobro planiranje i određene indikacije, postići zdrav i lep osmeh kroz proces protetike. Naglasio je da funkcionalna rehabilitacija omogućava pacijentima da normalno funkcionišu, te da osećaju novi kvalitet života. Takođe, istakao je da mladi sve više teže ka nošenju fiksnih proteza, što je pozitivan trend u održavanju oralnog zdravlja.

Lep i atraktivan osmeh sa zdravim zubima može biti prednost u socijalnom i emotivnom životu, te da je oralno zdravlje i dalje na prvom mestu kod samostalnijih i sigurnijih osoba. Istakao je da očuvanje oralnog zdravlja treba da bude prioritet kako lekara tako i samih pacijenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading