AKO VAM SE OVO DEŠAVA DOK LEŽITE -VAŠE SRCE JE U OPASNOSTI: Podmukao znak, mnogi ga ZANEMARE, a može biti koban!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

25.03.2024

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da obrtatite pažnju na simptome koje vam telo šalje.

AKO VAM SE OVO DEŠAVA DOK LEŽITE -VAŠE SRCE JE U OPASNOSTI: Podmukao znak, mnogi ga ZANEMARE, a može biti koban!

Foto: Shutterstock

Postoji mnogo različitih tipova srčanih bolesti, i dok svaka može proizvesti svoj skup simptoma, postoje neki ključni koji su zajednički za mnoge tipove. Ovi uobičajeni simptomi uključuju bol ili nelagodnost u grudima, palpitacije, vrtoglavicu ili nesvesticu, umor i kratak dah. Međutim, ponekad srčana bolest nema simptome, posebno ako je u ranoj fazi.

Jedan od simptoma može da bude kratak dah

Republika

Foto: Shutterstock

Kratak dah se često povezuje sa nekim srčanim problemom

Kratak dah ne mora da bude alarmantan simptom, ukoliko se javi, recimo, nakon neke napornije fizičke aktivnosti. Međutim, ako se javlja iznenada ili dok ležite, onda može da bude znak da sa srcem nešto nije u redu, prenosi "Verywellhealth".

Može biti jedan od znakova srčane insuficijencije, a važno je obratiti pažnju na druge simptome kao što su otežano disanje, ekstremni umor ili oticanje donjih ekstremiteta.

Simptomi srčane insuficijencije

Pored kratkog daha u ležećem položaju, važno je obratiti pažnju na druge simptome koji mogu ukazivati na srčanu insuficijenciju. Otežano disanje, naročito prilikom napora ili ležanja, može biti znak da srce ne funkcioniše kako treba. Takođe, ukoliko se osećate ekstremno umorno ili primetite oticanje donjih ekstremiteta, to može biti signal da je potrebno potražiti medicinsku pomoć.

Visok krvni pritisak, gojaznost, preterana konzumacija alkohola i starenje su faktori rizika za srčanu insuficijenciju. Važno je voditi računa o ovim faktorima i redovno pratiti zdravlje kako bi se smanjila verovatnoća razvoja ovog zdravstvenog problema.

Ukoliko sumnjate da imate simptome srčane insuficijencije, važno je da se što pre obratite lekaru. Lekar će vas pregledati i postaviti dijagnozu na osnovu koje će se odrediti adekvatan tretman. Lečenje srčane insuficijencije može uključivati lekove, promene u načinu života, kao i terapiju koja će pomoći srcu da efikasnije pumpa krv.

Srčana insuficijencija može biti ozbiljan zdravstveni problem sa potencijalno tragičnim posledicama. Prepoznavanje simptoma i brza reakcija ključni su za efikasno lečenje. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading