ZDRAVSTVENE KORISTI BUNDEVE ZA KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: U ishrani su semenke izuzetno važne, a evo kako pomažu telu

Autor: N.J.

Lifestyle

23.09.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bundeva je omiljena jesenja biljka koja obiluje zdravstvenim prednostima.

ZDRAVSTVENE KORISTI BUNDEVE ZA KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: U ishrani su semenke izuzetno važne, a evo kako pomažu telu

Foto: shutterstock

Devojka jede potaž

Bundeva je zdravo povrće koje je prepuno raznovrsnih materija, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse. Većina zdravstvenih dobrobiti bundeve usmerena je na sadržaj vlakana i mikronutrijenata, uključujući beta karoten i vitamin A. Može se koristiti za slatke i slane recepte i podjednako je dobra za obe vrste.

Postoji nekoliko vrsta bundeva, ali razlika između njih je nejasna zato što postoji mnogo blisko povezanih sorti.

Foto: Shutestock

Potaž od bundeve

Prednost bundeve

To je neverovatno hranjiva namirnica. Ima puno vitamina i minerala, a malo kalorija. Oko 245 grama bundeve ima 137 kalorija, 3 grama proteina, 7 grama masti, 19 grama ugljenih hidrata, 7 grama vlakana, 18 grama gvožđa, 13 grama magnezijuma, kao i ostatak drugih hranjivih materija.

Semenke bundeve takođe možete konzumirati. Imaju malo ugljenih hidrata, ali puno masnoća, što ih čini idealnim međuobrokom za ljude koji prate dijete s niskim udelom ugljenih hidrata ili biljne dijete, piše "Healthline".

Foto: Pixabay

Bundeva ima dobrobiti po zdravlje

Glavne zdravstvene prednosti

Većina zdravstvenih prednosti bundeve dolazi od njenih vitamina i minerala, zajedno s niskim sadržajem šećera i visokim sadržajem vlakana.

Imunitet

Daje dozu beta karotena, koji se delimično pretvara u vitamin A. Pomaže telu u borbi protiv infekcije. Neka istraživanja pokazuju da je vitamin A pogotovo važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije.

Zdravlje očiju

Prvo, bogata je beta karotenom, koji utiče na oštrinu vida pomažući mrežnici da apsorbuje svetlost .

Zdravlje kože

Beta karoten, posebno, može zaštititi kožu od štetnih sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka. Konzumiranje hrane s beta karotenom takođe poboljšava izgled i teksturu kože

Metabolizam

Konzumiranje hrane bogate beta karotenom, kao što je bundeva, može pomoći u poboljšanju metaboličkog zdravlja -  to jest koliko se dobro upravlja šećerom u krvi i raspodelom masnoće na telu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading