OVA BOLEST "KOSI" SRBE: Na svakih 20 minuta neko je doživi, češća je i od SAOBRAĆAJKI, ovo su simptomi!

Autor: M.O.

Lifestyle

03.09.2023

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neurolog dr Marjana Vukićević otkrila je simptome ove bolesti, ali i kako da se adekvatno lečimo posle nje.

OVA BOLEST "KOSI" SRBE: Na svakih 20 minuta neko je doživi, češća je i od SAOBRAĆAJKI, ovo su simptomi!

Foto: youtube/printscreen/RTS

Statistika koja otkriva da se svakih 20 minuta u Srbiji dogodi jedan slučaj moždanog udara, dok svakih 60 minuta neko izgubi život zbog istog, ostavlja nas duboko zabrinutima. Ova alarmantna situacija postaje sve više izražena među mladima, posebno u periodu nakon pandemije COVID-19, prema izveštaju Kurir Zdravlje.

Neurolog, dr. Marjana Vukićević, ističe da je Društvo neurologa Srbije sprovedlo istraživanje o iskustvima tercijarnih zdravstvenih ustanova u vezi s neurološkim poremećajima povezanim s COVID-19 i potvrdilo ovu zabrinjavajuću tendenciju. Rezultati istraživanja ukazuju na povećanu učestalost moždanog udara kod mladih ljudi, što je jasno povezano sa COVID-19 infekcijom.

Republika

Foto: Printskrin

Statistika kaže da svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar u Srbiji

 

Glavni uzroci ovog rasta broja moždanih udara među mladom populacijom uključuju hipertenziju, pušenje, gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti i dijabetes.

Dr. Vukićević objašnjava da danas mladi često pate od ovih bolesti koje su inače faktori rizika za moždani udar. Ranije su moždani udari češće bili povezani s retkim uzrocima, kao što su urođene srčane anomalije, poremećaji koagulacije krvi i oštećenja zidova krvnih sudova, što zahteva temeljnija istraživanja.

Ključni faktor za uspeh lečenja moždanog udara je brzina, jer od toga zavisi koliko će nervnih ćelija pretrpeti oštećenje. Ako se moždani udar ne tretira na vreme, svakog minuta umre čak 2.000.000 nervnih ćelija, upozorava doktorka.

Dr. Vukićević naglašava da je prvo mesto na koje se treba obratiti služba hitne pomoći, jer će stručnjaci tamo proceniti najbolji način lečenja. Lekar hitne pomoći će uzeti informacije o vremenu pojave simptoma, toku bolesti, prethodnim bolestima i navikama pacijenta. Takođe će izmeriti krvni pritisak, uraditi EKG, neurološki pregled i nakon svega toga, uputiti ili odvesti pacijenta do najbliže zdravstvene ustanove koja je adekvatna za njihovo stanje. U slučaju sumnje na krvarenje u mozgu, pacijent će biti upućen na neurohirurgiju, dok će se kod sumnje na infarkt mozga obratiti neurološkom odeljenju.

Simptomi koji ukazuju na moždani udar uključuju iznenadno iskrivljeno lice, probleme s govorom, trnjenje u ruci ili nozi i zamagljen vid. Brza reakcija je ključna, pa doktorka savetuje pozivanje Hitne pomoći ili odlazak do najbliže zdravstvene ustanove ako se pojave ovi simptomi.

Moždani udar predstavlja najčešći uzrok teških i dugotrajnih invalidnosti kod odraslih osoba, čak češći od povreda u saobraćaju, kako su pokazala istraživanja. Pored visoke smrtnosti, on ostavlja i dugotrajne posledice na fizičko i mentalno zdravlje pacijenata. Dr. Marjana Vukićević zaključuje da je edukacija o simptomima i hitnoj reakciji od suštinskog značaja za sprečavanje ove ozbiljne zdravstvene pretnje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading