ČUVAJU JEDNA DRUGU I TERAJU INSEKTE: Ove biljke uvek treba da sadize zajedno

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

16.05.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je reč o gajenju povrćaa, postoji nekoliko ključnih kombinacija biljaka koje ne samo da se odlično slažu zajedno, već su i veoma korisne kada se sade u blizini jedna druge.

ČUVAJU JEDNA DRUGU I TERAJU INSEKTE: Ove biljke uvek treba da sadize zajedno

Foto: Shutterstock

Ove kombinacije biljaka ne samo da unapređuju rast i berbu, već i odbijaju štetne insekte, pružajući vam zdraviji i produktivniji vrt.

Bosiljak i paradajz

Kombinacija bosiljka i paradajza ne samo da estetski doprinosi vrtu, već ima i funkcionalnu svrhu. Bosiljak pomaže u odbijanju štetočina koje mogu da napadnu paradajz, dok paradajz pruža zaštitu bosiljku od insekata poput moljaca. Ova kombinacija je odličan način da se održi zdravlje biljaka i da se smanji prisustvo štetočina.

Rotkvice i spanać

Rotkvice sazrevaju brzo i oslobađaju prostor za spororastuće biljke poput spanaća. Spanać raste u hladu rotkvica i pomaže u zaštiti zemlje od isušivanja. Ova kombinacija omogućava efikasno korišćenje prostora u vrtu i pruža idealne uslove za rast obe biljke.

Foto: Shutterstock

Krompir se odlično slaže sa graškom

Krompir i grašak

Krompir pruža vertikalnu strukturu za penjanje graška, dok grašak obogaćuje zemlju azotom, što pomaže u poboljšanju rasta krompira. Ova kombinacija ne samo da unapređuje rast biljaka, već i pomaže u suzbijanju korova, što je čini izuzetno korisnom u vrtlarstvu.

Luk i šargarepa

Luk odbija štetočine poput mušica, dok šargarepa poboljšava ukupan rast luka. Ova kombinacija ne samo da pruža zaštitu biljkama, već i pomaže u održavanju zemlje rastresitom i plodnom, čineći je idealnom za uspešan vrt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading