VELIKA NADA ZA LJUDE OBOLELE OD RAKA! Injekcija koja može skratiti vreme lečenja za 75 odsto, prvi put se uvodi OVDE

Autor: N.J.

Lifestyle

30.08.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Injekcija koja može da skrati vreme lečenja za 75 odsto je velika nada za pacijente obolele od raka.

VELIKA NADA ZA LJUDE OBOLELE OD RAKA! Injekcija koja može skratiti vreme lečenja za 75 odsto, prvi put se uvodi OVDE

Foto: Shutterstock

Postoji nova nada za obolele od raka. Injekcija može skratiti vreme lečenja pacijenata obolelih od raka za 75 odsto i trebalo bi da bude uvedena u NHS, piše "Sun".

Injekcija atezolizumaba - lek za imunoterapiju - znači da će biti manje vremena potrebno za lečenje pacijenata, sa pola sata skraćeno na sedam minuta.

Doktor Pitr Džonson iz NHS - a rekao je:

- Održavanje najboljeg mogućeg kvaliteta života pacijenata obolelih od raka je ključno, stoga će uvođenje bržih injekcija napraviti važnu razliku. Prvo uvođenje ovog tretmana u svetu značiće da stotine pacijenata mogu provesti manje vremena u bolnici i oslobodiće dragoceno vreme u NHS jedinicama za hemoterapiju.

Atezolizumab, poznat i kao Tecentrik je lek za lečenje raka pluća, dojke, jetre i mokraćne bešike, a svake godine primi ga oko 3.600 pacijenata u Engleskoj. Očekuje se da će većina tih ljudi sada dobiti lek putem injekcije umesto intravenske infuzije, što je sadašnja metoda. Pacijenti koji primaju atezolizumab uz hemoterapiju ipak mogu primiti lek intravenski.

Foto: Tanjug/AP

Injekcija

Lek je poznat kao "inhibitor kontrolne tačke" i deluje tako da pomaže imunološkom sistemu da pronađe i ubije ćelije raka.

NHS England biće prvi zdravstveni sistem u svetu koji će uvesti injekcijsku verziju leka nakon što ju je odobrila Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode.

Markus Scholtz, medicinski direktor firme Roche Products Limited, koja proizvodi injekcije, rekao je da je firma "oduševljena" što će se lek prodavati u NHS - u. Ističe:

- Ubrizgavanje Tecentrika pod kožu nudi bržu opciju lečenja. Potrebno je otprilike sedam minuta, u poređenju s 30 do 60 minuta za trenutnu metodu intravenske infuzije pomenutog leka - zaključuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading